Suspès, al final. La secció 10 de l’Audiència de Barcelona ha acordat, al final, suspendre el judici contra dos joves independentistes, defensats per Alerta Solidària, i quatre agents dels Mossos d’Esquadra, per la imminent aprovació de la llei d’amnistia, malgrat que a principis d’abril ho va denegar. La vista s’ha iniciat aquest dimecres i l’advocat dels nois, Eduardo Cáliz, ha reiterat la seva petició de suspensió perquè els fets pels quals s’acusa David i Álvaro encaixen en la llei de l’oblit penal del Procés. La Fiscalia, la Generalitat i l’advocat dels Mossos no s’han oposat a la suspensió fins que la llei entri en vigor. El president del tribunal ha aclarit que volia escoltar a les parts, i tots han estat d’acord que quan entri en vigor la llei d'amnistia, el tribunal dicti d’ofici el sobreseïment del cas contra els dos joves i també contra els agents de la policia catalana.
La Fiscalia demanava per a David i Álvaro 9 anys i mig de presó per haver participat en una manifestació contra la sentència del Suprem als líders catalans, el 18 d'octubre de 2019 a Barcelona, i la Generalitat els demanava 3 anys i mig de presó per atemptat contra l'autoritat. Per la seva part, Cáliz sol·licitava 4 anys de presó per a 4 agents dels Mossos pels delictes de lesions i contra la integritat moral provocats als dos joves. Els dos independentistes van estar 17 dies en presó preventiva a la presó de Quatre Camins per aquestes protestes. “Estem satisfets que al final la sala hagi suspès el judici fins a l’aprovació la llei d’amnistia, que s’aprovarà el dia 30. Finalment, David i l’Àlvaro podran posar fi a aquest calvari que han passat durant cinc anys, que se’ls demanava fins a deu anys de presó i amb dues setmanes a la presó”, ha afirmat Eduardo Cáliz a ElNacional.cat
Quart cas suspès
El cas de David i l’Álvaro és el quart procediment penal conegut que s’ha suspès per la imminent aprovació de la llei d’amnistia, que els ha de beneficiar. El març passat, la secció d'apel·lació penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va desestimar el recurs de la Fiscalia i va mantenir la suspensió de la deliberació que havia de fer a finals de febrer sobre la revisió d'una condemna a un independentista amb la justificació que hi ha en tràmit la llei d'amnistia pels fets del Procés, i a la qual podria acollir-se. Es tracta de Víctor Verdejo, independentista de Vilanova i la Geltrú condemnat a 3 anys de presó per una protesta de Tsunami Democràtic al Camp Nou el 2019 contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes i on van resultar ferits tres agents dels Mossos. Abans, la secció 3a de l'Audiència de Barcelona va suspendre l'abril passat el judici a la Sane, una veïna de Sant Celoni, a qui la Fiscalia demana 3 anys de presó per desordres en una protesta contra la sentència del Suprem.
El primer cas conegut va ser, el desembre de 2023, del jutjat Penal 2 de Girona que va comunicar als processats per la invasió de les vies del tren a la ciutat el 2018, cas conegut per '21 raons', que suspenia el judici programat a finals de l'any passat, davant la tramitació de la llei de l'oblit sobre fets del procés d'Independència de Catalunya.
Per contra, a cinc dies de l'aprovació de la llei d'amnistia, el TSJC ha reactivat el judici contra els excàrrecs d'Economia per organitzar l'1-O, Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natalia Garriga, actual consellera de Cultura.