Més incertesa. L’Audiència Provincial de Madrid ha hagut d’ajornar per un error formal la deliberació dels recursos que han presentat tant Begoña Gómez com la Fiscalia contra la instrucció del jutge Juan Carlos Peinado, que l’està investigant per presumpte tràfic d’influències i corrupció als negocis. El motiu: faltava documentació. La defensa de la dona de Pedro Sánchez, a càrrec d’Antonio Camacho, sol·licita que s’arxivi la causa, mentre que la Fiscalia demana que es delimiti la investigació, i l’Audiència de Madrid tenia el 30 de setembre al calendari com a data per estudiar i pronunciar-se sobre els dos recursos. Haurà d’esperar. En una providència dictada aquest dilluns, els quatre magistrats de l’Audiència de Madrid indiquen que han tingut coneixement que hi ha un recurs d’apel·lació directe que va presentar la defensa de Gómez contra una interlocutòria que Peinado va dictar l’1 de juliol i que el jutge no els havia remès. “En tenir rellevància per a la deliberació assenyalada, l’estat de tramitació del recurs esmentat s’ha d’aclarir per la lletrada de l’administració de justícia, amb suspensió de la deliberació”, assenyalen. Donen tres dies a les parts perquè puguin recórrer aquesta decisió i, de moment, no posen una nova data per a la futura deliberació. A finals de juliol, Antonio Camacho va demanar que s’avancés la data, però fa dues setmanes el tribunal va descartar-ho al·legant que no és un assumpte “preferent”. En paral·lel a aquesta causa, Juan Carlos Peinado també haurà de decidir pròximament si admet a tràmit la querella que va presentar Hazte Oír contra la presumpta apropiació del software de la Complutense.

En el seu recurs, l’advocat de Begoña Gómez reclamava a l’Audiència de Madrid que impedís una “investigació universal” contra ella adduint que no hi ha indicis que relacionin l’esposa del president del govern espanyol ni amb els contractes investigats ni amb les “vicissituds econòmiques d’Air Europa”. La defensa sol·licitava que s’anul·lés la resolució en la qual el jutge va assenyalar que estava investiganttots els actes, les conductes i els comportaments” que ha dut a terme ella “des que el seu marit és el president del govern d’Espanya, que es contenen a la denúncia inicial” de Manos Limpias, excepte els contractes que investiga la Fiscalia Europea. Per la seva banda, la Fiscalia considera que Juan Carlos Peinado està dirigint una “causa general” amb un objecte d’investigació amb “manifestacions excessivament àmplies” i aposta perquè l’Audiència de Madrid delimiti la investigació.

A finals de maig, l’Audiència de Madrid va avalar la investigació a Begoña Gómez rebutjant el recurs que havia interposat la Fiscalia contra l’obertura de diligències. El tribunal esgrimia que l’escrit original del sindicat ultra exposava “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació” i defensava que per admetre una denúncia “n’hi ha prou amb la versemblança” i “la mera possibilitat fundada”, ja que el contrari portaria a “l’absurd de només poder incoar diligències d’investigació per fets que continguin una alta probabilitat de condemna”, cosa que “distorsionaria” la funció investigadora de la fase inicial del procés.

“Meres especulacions interessades que tenen motius aliens a la causa”

La setmana passada, la defensa de Begoña Gómez va presentar un nou recurs acusant el jutge Peinado de moure’s sobre la base de “meres especulacions interessades que tenen motius aliens a la causa”. Antonio Camacho s’oposava a la decisió de l’instructor de prendre declaració com a testimoni a la directora de Recursos Humans de l’Institut d’Empreses i de sol·licitar a la Universitat Complutense de Madrid que detalli quant es va pagar a la dona del president del govern espanyol per dirigir la càtedra Transformació Social Competitiva argumentant que són “diligències que no tenen res a veure” amb el procediment. L’advocat de Begoña Gómez sostenia que la investigació de Peinado “no té cap fonament” perquè els fets que s’investiguen “ja han estat descartats” per l’Audiència Provincial de Madrid i per dos informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i justificava que “no hi ha cap indici d’irregularitats en els fets investigats.

Una altra querella contra Begoña Gómez: d’Hazte Oír pel software de la Complutense

El que havia de resoldre avui l’Audiència de Madrid té a veure amb la causa que va néixer arran d’una denúncia de Manos Limpias, que el passat mes d’abril va desembocar en l’obertura de diligències prèvies contra Begoña Gómez. Ara bé, el titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid té una altra querella sobre la taula contra la dona de Pedro Sánchez, la que va presentar Hazte Oír el mes de juny per la presumpta apropiació d’un programari de la Complutense. Havia recaigut en un altre jutjat madrileny, però el magistrat Juan Ramón Reig va inhibir-se en favor de Juan Carlos Peinado i l’Audiència de Madrid va avalar-ho per la “connexitat” entre la querella pel software i la investigació inicial de Peinado. Com que la nova querella no formava part de la causa quan es van presentar els recursos que s’havien de resoldre avui, la decisió dels magistrats, quan arribi, no tindrà cap efecte en aquesta possible nova derivada. El següent pas és que el jutge instructor decideixi si admet o no la querella d’Hazte Oír.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!