L’Audiència Provincial de Madrid avala la investigació a Begoña Gómez, l’esposa de Pedro Sánchez, per tràfic d’influències i corrupció en els negocis arran de la denúncia que va presentar fa més d’un mes Manos Limpias. El tribunal ha rebutjat el recurs que va interposar la Fiscalia contra l’obertura de diligències esgrimint que l’escrit original del sindicat ultra exposa “dades objectives suficients que legitimen l’inici de la investigació”. La interlocutòria sosté que per admetre una denúncia “n’hi ha prou amb la versemblança” i “la mera possibilitat fundada”, ja que el contrari portaria a “l’absurd de només poder incoar diligències d’investigació per fets que continguin una alta probabilitat de condemna”, cosa que “distorsionaria” la funció investigadora de la fase inicial del procés. Així mateix, la interlocutòria és molt crítica amb el recurs que va presentar la Fiscalia: “La pretensió del Ministeri Fiscal d’impedir tota investigació en aquest delicat camp és inusual i podria portar a crear llacunes d’impunitat en tota activitat delictiva on la delimitació del comportament penalment rellevant no sempre és fàcil d’establir”, assenyala. I insisteix que, inicialment, “n’hi ha d’haver prou amb una sospita fundada en dades objectives i verificables” per obrir una investigació.
La interlocutòria, signada pels jutges María del Rosario Esteban, Jesús Gómez-Angulo i Enrique Jesús Bergés, afirma que Begoña Gómez “podria estar emparant-se en la seva condició d’esposa del president del govern espanyol per oferir la seva influència personal de recomanació en l’adjudicació de substanciosos contractes d’adjudicació pública en favor de determinades empreses que, alhora, li donen suport, avantatge o benefici en el desenvolupament exponencial de la seva carrera professional”. Concretament, assenyala als ajuts a l’UTE formada per Innove Next i l’Escola de Negocios The Valley: en aquest cas, els magistrats estimen que la denúncia presenta “dades prou objectives que legitimen l’inici de la investigació” i proporciona “indicis objectius que apunten a la intermediació en la concessió de subvencions en les quals podria haver intervingut algun tipus de contraprestació”. Una “activitat que legitima una investigació”, reblen.
Això sí, els magistrats consideren que la denúncia de Manos Limpias té un contingut “una mica desmanegat” i qüestionen les acusacions referides al rescat de Globalia. Consideren que, en aquest tema, el relat és “inversemblant” i conté “dades errònies”, ja que la vinculació de Begoña Gómez amb els fets és una “simple conjectura més enllà de cridaneres coincidències temporals i personals”.
“La pretensió del Ministeri Fiscal podria portar a crear llacunes d’impunitat”
La interlocutòria de l’Audiència de Madrid també qüestiona durament la pretensió de la Fiscalia d’arxivar les diligències. “No pot estimar-se el recurs, ja que ni els fets contemplats són manifestament falsos ni es pot negar de ple l’aparença delictiva, sense comptar amb la investigació que aporti el coneixement de totes les circumstàncies concurrents”, argüeixen els magistrats. I disparen contra la “pretensió” del Ministeri Fiscal “d’impedir tota investigació” en aquest “delicat camp”, que consideren que és “inusual i podria portar a crear llacunes d’impunitat en tota activitat delictiva on la delimitació del comportament penalment rellevant no sempre és fàcil d’establir i on l’obtenció de fonts de proves és complexa”.
La interlocutòria argumenta que “la finalitat i les garanties del procediment estan dissenyades en sentit contrari”, ja que “a l’inici n’hi ha d’haver prou amb una sospita fundada en dades objectives i verificables, que haurà d’anar decantant-se i superant els filtres establerts per, si escau, citar algú a declarar com investigada, posteriorment acordar la continuació del procediment i finalment poder condemnar”. En canvi, si una vegada “verificades les comprovacions i investigacions precises”, la hipòtesi es dilueix “serà procedent acordar l’arxivament immediat”.
En el seu recurs, el Ministeri Fiscal argumentava que no hi ha indicis de delicte que justifiquin l’obertura d’un procediment penal i assenyalava que la interlocutòria “manca de qualsevol raonament jurídic” sobre si els fets relatats “reuneixen, almenys indiciàriament, els elements dels tipus penals”. A més, apuntava que l’escrit de Manos Limpias es limita a considerar que els fets “mereixen ser investigats” i pretén que s’iniciï una investigació sustentada en “meres hipòtesis o en la pura i simple sospita”.
Manos Limpias va reconèixer que la denúncia podria basar-se en notícies falses i la Guàrdia Civil no va trobar cap indici de delicte
A tot això, poc després que el jutge admetés a tràmit la denúncia de Manos Limpias, el sindicat ultra va reconèixer en un comunicat que el seu escrit pot estar basada en notícies falses. Lluny de qualsevol rectificació, l’entitat es va rentar les mans i va esgrimir que “serà el jutge qui haurà de comprovar si aquestes informacions periodístiques són certes o no”. El text sostenia que, després de veure el que alguns mitjans publicaven sobre Begoña Gómez i, havent constat que “la Fiscalia no actuava d’ofici, encara que les notícies esmentades feia setmanes que es publicaven”, Manos Limpias va decidir interposar la demanda.
A més, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil no va trobar cap indici de delicte de tràfic d’influències en els negocis de Begoña Gómez. Els investigadors reconeixien que la dona de Sánchez no va tenir cap implicació ni en el rescat d’Air Europa en plena pandèmia pel govern espanyol ni tampoc va rebre cap subvenció pública. Així doncs, l’informe de l’UCO contradeia tota la informació que va aportar Manos Limpias en la seva denúncia.