L'Audiència de Madrid ha reobert la investigació per l'espionatge amb Pegasus a Gonzalo Boye, tal com ha avançat aquest dilluns Vilaweb i ha confirmat ElNacional.cat. En una interlocutòria, el tribunal ha esmenat la jutgessa d'instrucció que va arxivar la querella presentada per l'advocat fa més d'un any, alhora que ha ordenat citar a declarar com a testimonis-pèrits els experts de Citizen Lab que van elaborar l'informe sobre el Catalangate. De la mateixa manera, també ha demanat que l'empresa propietària del programari espia, NSO, aporti "tots els contractes, convenis o qualsevol mena d'acord que hagi subscrit amb el govern d'Espanya, el CNI o qualsevol altre organisme o empresa pública o privada espanyola i que treballi amb entitats espanyoles, per a l'ús del programari Pegasus en el territori d'Espanya".

En aquesta línia, l'audiència ha donat la raó a Boye en la negativa a entregar els seus mòbils a la policia espanyola per examinar-los, cosa que va fer servir la jutgessa d'instrucció per aturar la investigació. "Si el senyor Gonzalo Boye Tuset utilitza el seu terminal de telefonia mòbil per a comunicacions amb persones relacionades amb la defensa dels drets humans, o qualsevol altra mena de converses sobre diferents matèries que ell vulgui tenir en l'àmbit de la privadesa, és obvi que el lliurament del telèfon mòbil per practicar l'informe pericial sobre contingut i metadades de les comunicacions tingudes entre el gener i el maig del 2020, el dia 30 d'octubre i el 20 de juliol a les 10.00 (...) posaria al descobert tot o una part de tot allò que Gonzalo Boye Tuset vol mantenir en la seva privadesa", reconeix ara la nova interlocutòria, en la qual també s'insta l'advocat a encarregar un informe pericial privat amb "contingut semblant al que pretenia obtenir la magistrada".

L'informe de Citizen Lab i el Parlament Europeu

L'Audiència de Madrid serà qui encarregarà les diligències i engegarà els tràmits per demanar a NSO la documentació sobre els contractes de Pegasus en territori espanyol, a més de cridar a declarar els responsables de l'informe de Citizen Lab: John Scott-Railton, Wiliam Marczak, Bahr Abdul Razzak, Siena Anstis, Gödze Böcü, Salvatore Solimano i Ronald Deibert. També cal destacar que el tribunal assumeix l'informe sobre el Catalangate i les conclusions del Parlament Europeu com a documents vàlids a tenir en compte.

La resolució indica que Boye va ser víctima dels 18 intents a través de tuits d'organitzacions de la societat civil o de destacats mitjans de comunicació, alhora que assenyala que l'informe de Citizen Lab confirma que el 30 d'octubre "va succeir una infecció amb èxit, tot just 48 hores després de la detenció d'un dels seus clients". Pel que fa al Parlament Europeu, el tribunal recorda que la cambra "anticipava que, si els jutges no permeten acceptar l'informe de Citizen Lab com a prova d'experts en el cas, representarà una dificultat de provar-ho per a les persones objectes de vigilància".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!