Cop letal a la investigació de Tsunami Democràtic, mentre els 12 investigats per terrorisme esperen ser amnistiats. La sala penal de l'Audiència Nacional ha anul·lat la investigació feta pel magistrat Manuel García-Castellón dels darrers tres anys i ha limitat la investigació fins al 29 de juliol de 2021, segons una resolució comunicada aquest dilluns. Això significa que la imputació del president a l'exili, Carles Puigdemont, per terrorisme, feta el novembre passat i derivada al Tribunal Suprem, ha de decaure. En la resolució, el tribunal dona la raó a la defensa de Marta Molina, exercida per l'advocada Marina Roig, sobre que el titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional va dictar la pròrroga de la investigació el 30 de juliol de 2021 i com que va trigar 24 hores a fer-ho ja és "il·legal" tot el que va ordenar posteriorment, segons l'Audiència Nacional. El tribunal hi raona: "La proximitat temporal d'expiració de termini i la pròrroga no indica continuïtat en la instrucció, sinó precisament el contrari: la solució d'aquesta continuïtat". L'advocat Gonzalo Boye, en nom del director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, ja va denunciar aquesta irregularitat el gener passat, però ara el tribunal, tot i acceptar que té raó en la il·licitud de la pròrroga, no ha acceptat que es decreti l'arxivament contra Alay perquè era investigat abans. Fa temps que bona part de les defenses denunciaven aquesta irregularitat. Ara, caldrà veure quins dels 12 investigats de Tsunami es poden beneficiar per aquesta resolució, si no arriba abans l'amnistia.

La meitat dels investigats van ser derivats el juny del 2019 del jutge de Barcelona del cas Volhov a l'Audiència Nacional i aquests ho tindrien més difícil que la causa es tanqués per a ells. Són Oriol Soler, Marta Molina, Josep Campmajó, Josep Lluís Alay, Xavier Vendrell i Jaume Cabaní (tot i que formalment ell no ha declarat mai i la seva imputació hauria de decaure, segons fonts jurídiques). Amb tot, les defenses exposen que fins al 29 de juliol de 2021 la investigació contra ells era per desordres públics i no pas terrorisme, fet que ara defensaran si continua el cas endavant.

Els investigats a l'exili, salvats

Per contra, segons fonts judicials, la investigació de Tsunami s'hauria d'arxivar per als nous imputats el novembre del 2023, encara que estiguin al Suprem. Així, serien, a més de Puigdemont, la secretària d'ERC, Marta Rovira; el diputat d'ERC Ruben Wagensberg; Oleguer Serra, directiu d'Òmnium; el periodista Jesús Rodríguez, i el ciutadà italià Flavio Giulio Foglia. Ara, el magistrat de l'Audiència Nacional haurà de decidir si té prou indicis per enviar els 6 encausats del 2021 a judici o decreta l'arxivament del cas. Precisament, Wagensberg, Serra i Rodríguez van marxar Suïssa, on viu exiliada Rovira des del 2018, quan van ser imputats per terrorisme, el novembre passat.

 

Ni el mort de l'aeroport ni Xuxo rondinaire

El magistrat García-Castellón va reactivar la causa de Tsunami Democràtic, oberta el 2019 i sense activitat, quan el govern espanyol del PSOE va arribar als primers acords amb Junts i ERC per aprovar la llei d'amnistia del procés. Va fer la resolució d'imputació per terrorisme en incloure el ciutadà mort a l'aeroport del Prat, tot i que una jutgessa va descartar que hagués estat per culpa de la mobilització massiva, impulsada per Tsunami. També va fer investigar si es volia atacar el rei Felip VI en una visita, amb la suposada complicitat d'un agent dels Mossos que es feia dir Xuxo rondinaire. Ara tot això és paper mullat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!