El Govern queda fora de la causa de l'espionatge amb Pegasus a Pedro Sánchez i alguns ministres espanyols. L'Audiència Nacional ha denegat que la Generalitat es personi com a acusació popular en el cas Pegasus, que s'investiga la infecció dels mòbils del president del Govern i membres del seu gabinet. Amb aquesta decisió, la secció tercera de la sala penal ha confirmat el criteri del jutge que dirigeix aquestes indagacions, José Luis Calama, que va desestimar en dues ocasions la petició de la Generalitat. L'Audiència Nacional afirma al seu auto que l'habilitació que preveu la Llei d'Enjudiciament Criminal respecte a l'exercici de l'acció popular no assoleix les persones juridicopúbliques que, en conseqüència, necessiten normes específiques. Els magistrats de la sala tercera entenen que "cap norma legal no autoritza l'entitat recurrent a personar-se en aquest procés com a acusació popular, per la qual cosa l'auto del jutjat central d'instrucció ha de ser necessàriament confirmat".
La decisió contrasta amb la decisió del jutge d'instrucció, que sí que va permetre l'entrada en la causa de diferents associacions com a acusació popular, com és el cas d'Associació de Juristes Europeus Prolege o l'Associació per a la Prevenció i Estudi de Delictes, Abusos i Negligències en Informàtica i Comunicacions Avançades (Apedanica) previ pagament de sengles fiances de 10.000 euros. En aquesta causa s'investiga la infecció amb el programari Pegasus dels mòbils del cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, dels ministres de Defensa, Margarita Robles; i Interior, Fernando Grande-Marlaska; així com l'intent del terminal del responsable d'Agricultura, Luis Planas, entre els mesos de maig i juny de 2021.
Espionatge a Catalunya
Sobre espionatge, però en aquest cas, als líders independentistes, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, va denunciar davant de l'ONU Pegasus. Antich va comparèixer a la seu de Ginebra d'Human Rights Council de les Nacions Unides i, a través d'un vídeo, va demanar responsabilitats al Govern per l'espionatge als independentistes que va revelar Citizen Lab. "Citizen Lab ha certificat que 65 persones han estat espiades a Catalunya de manera il·legal. El CatalanGate és el cas més gran d'espionatge al món utilitzant Pegasus i hi ha proves convincents que assenyalen l'estat espanyol", aseguro Antich que va recordar que les víctimes són polítics, activistes, periodistes i advocats, entre altres, relacionats amb el moviment en favor de l'autodeterminació de Catalunya.
A més, tres jutjats de Barcelona estan investigant per separat l'espionatge als líders catalans. El titular del jutjat d'instrucció 32 de Barcelona, que va iniciar una investigació de l'espionatge a l'expresident del Parlament, Roger Torrent i a l'exdiputat Ernest Maragall, des d'octubre del 2020 i que l'ha arxivat de forma provisional- ha rebutjat d'acumular la querella presentada per la CUP en assegurar que "no pot atribuir-se a la mateixa persona" aquesta intromissió a la intimitat a través dels seus mòbils. A més, afegeix que l'empresa NSO Group no està com investigada en la causa oberta pels líders d'ERC, mentre la CUP i Òmnium Cultural sol·liciten la seva imputació per vendre i no controlar l'ús del seu programa Pegasus al govern espanyol. "Fins ara, no consta base fàctica o jurídica per al seu imputa.