Nou pronunciament en contra de l’indult del raper Pablo Hasél. L’Audiència Nacional ha presentat un informe contrari a la mesura de gràcia que han sol·licitat l’Acadèmia de Música Catalana i la formació Unidas Podemos, com ja va fer la Fiscalia ara fa unes setmanes. La secció primera del tribunal justifica la seva negativa en el fet que Pablo Hasél acumula diverses condemnes i es tracta d'un reincident.

En el mateix escrit, del qual ha estat ponent el magistrat Francisco Viera, s’apunta que no s’aprecien raons de justícia, equitat o conveniència pública que justifiquen l’indult del raper. Hasél es troba complint condemna a la presó de Ponent (Lleida) des del febrer passat, quan va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per ordre de l’Audiència Nacional. La detenció va provocar importants protestes a Barcelona i Lleida.

No són vinculants

La secció primera de l’Audiència Nacional, segons avança La Razón, rebutja que el raper es pugui beneficiar de l’indult després preguntar-li a ell mateix si estava d’acord amb la petició presentada per Unidas Podemos. El seu advocat va informar que no s’oposava a la tramitació de la petició.

Ara fa un més la fiscalia també va presentar el seu escrit en contra de l’indult. El ministeri públic va justificar la seva negativa en el fet que es tracta d’un reincident. La darrera paraula, però, la té el Ministeri de Justícia que haurà d’elevar el seu pronunciament al Consell de Ministres. Tant l’informe del tribunal sentenciador, com el de la fiscalia no són vinculants.

Reincident

L’Audiència Nacional va condemnar el raper Pablo Hasél a nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme, amb l’agreujant de reincidència, i per injúries i calúmnies a la Corona i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Inicialment li va imposar una pena de dos anys i un dia de presó que la Sala d’Apel·lació va rebaixar a nou mesos i un dia, sentència que va ratificar el Tribunal Suprem el gener passat.

Hasél va ser condemnat per incloure al seu perfil de les xarxes socials comentaris en forma de tuits on incorporava vídeos que, segons el tribunal, incitaven a la violència, comentaris “d’enaltiment del terrorisme” i “vexatoris” conta la monarquia i altres institucions espanyoles. Era la quarta condemna al cantant.

Reforma pendent

Precisament, el Congrés dels Diputats té damunt la taula la proposta d'Unidas Podemos de per derogar els delictes d'injúries a la Corona, contra els sentiments religiosos o d'enaltiment del terrorisme. Uns delictes la formació considera "obsolets" i requereixen una "modernització d'un Codi Penal amb rèmores franquistes".

 

Imatge principal, Pablo Hasél / @albertbotran