El jutge de l'Audiència Nacional (AN), José Luis Calama, ha admès tres denúncies presentades contra els responsables de la plataforma d'inversions Madeira Invest, patrocinada per Alvise Pérez, que va tancar d'una manera sobtada el passat 16 de setembre, per tractar-se d'una presumpta estafa piramidal. Les denúncies van dirigides contra l'empresari Álvaro Romillo, màxim dirigent de la plataforma. En la interlocutòria, el jutge rebutja inhibir-se en favor del Tribunal Suprem per investigar el líder de Se Acabó La Fiesta (SAF), Alvise Pérez, que va rebre 100.000 euros en efectiu del fundador d'aquest xiringuito financer, tal com li havien demanat les associacions denunciants perquè, segons recorda el magistrat s'ha de remetre una exposició raonada per investigar un aforat quan apareguin "indicis de responsabilitat".

Presumpte delicte d'estafa

Calama admet les tres denúncies presentades per Ances, Asociación Nacional para la Defensa del Consumo Español de Servicios, la Asociación de Usuarios de Criptomonedas i la Asociación de Afectados por Inversiones en Criptomonedas contra l'empresari i les entitats. El jutge assenyala que un cop analitzat, apareix amb "meridiana claredat" que els fets són susceptibles de constituir una defraudació, que poden ser constitutius d'un delicte d'estafa i serien competència de l'Audiència Nacional pel número de perjudicats i la quantitat suposadament defraudada.

El jutge indica que el perjudici denunciat per les acusacions ascendiria a més d'11 milions d'euros, una xifra que supera de llarg el límit dels 7 milions d'euros que fixa el Tribunal Suprem com a paràmetre per atribuir la competència de l'Audiència Nacional. El magistrat fa referència a criteris de funcionalitat per concloure que l'Audiència Nacional és l'òrgan judicial que es troba en una posició més favorable per fer front a la investigació. Calama indica que, en el cas analitzat, s'intueix un entramat delictiu de múltiples societats instrumentals i connexions internacionals, amb domicilis a Portugal, els Estats Units, República Dominicana, Estònia i Albània, que farà necessari acudir de manera recurrent a l'emissió d'instruments de cooperació jurídica amb l'objectiu de determinar la naturalesa i les circumstàncies dels fets "les persones que en ells hagin participat i la localització d'actius financers". El jutge assenyala que els documents incorporats en les denúncies i enllaços a informació externa apunten al fet que la xifra d'afectats podria arribar als 27.000 i el perjudici podria superar els 300 milions d'euros.

Petició d'imputació d'Alvise Pérez

En relació amb la petició d'imputació d'Alvise Pérez que reclamava l'Asociación de Usuarios de Criptomonedas, després de conèixer que va rebre 100.000 euros en efectiu abans de les eleccions europees d'aquest xiringuito financer que va finançar la seva campanya del 9-J, el jutge ha desestimat la sol·licitud d'inhibir-se en favor del Tribunal Suprem perquè, segons la doctrina de l'alt tribunal, s'ha de remetre una exposició raonada per investigar un aforat quan apareguin "indicis de responsabilitat". Aquesta associació va ampliar la seva denúncia inicial per a sol·licitar que el jutjat enviés la causa a l'alt tribunal per la seva condició d'eurodiputat i, per tant, d'aforat.

El jutge afirma que no n'hi ha prou amb la constatació purament nominal que un determinat fet delictiu ha estat atribuït a un aforat, sinó que "ha de ser prou exhaustiva per delimitar, amb tota la provisionalitat que és pròpia d'un moment processal com el present, l'abast objectiu i subjectiu dels fets".  Recorda, a més, el magistrat que un aforat pot assumir la condició de part i declarar voluntàriament davant el jutge. "S'estableix també expressament la facultat d'assumir la condició de part, prendre coneixement de totes les actuacions i obtenir còpia d'aquesta denúncia o querella, si és el cas; declarar voluntàriament davant el Jutge, aportar documents, proposar proves i participar en les diligències probatòries", apunta.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!