L’Audiència Nacional investigarà l’eurodiputat Alvise Pérez, líder de l’agrupació Se acabó la Fiesta (SALF), per un delicte de finançament il·legal de partits polítics per haver rebut 100.000 euros en metàl·lic de l’empresari Álvaro Romillo, que va fer una donació a la seva campanya per les eleccions europees a canvi de favors polítics. L'audiència ha informat que el jutge José Luis Calama ha admès una denúncia presentada per Romillo, investigat a la suposada estafa piramidal de Madeira Invest, contra l'eurodiputat per delicte de finançament il·legal de partits polítics per haver rebut 100.000 euros per finançar la seva campanya electoral al Parlament Europeu. En una interlocutòria, el magistrat ofereix a l'eurodiputat, atesa la seva condició d'aforat, la possibilitat de personar-se en les actuacions i declarar de forma voluntària al jutjat el 20 de novembre, així com aportar documents, proposar diligències de recerca i participar en la instrucció de la causa.

Una peça independent

Calama, que és el titular del Jutjat Central d'instrucció Cuatre, ha acordat obrir una peça separada independent de la causa principal per poder investigar els fets relatius al delicte de finançament il·legal de partits. La causa principal investiga la suposada estafa piramidal a través de la plataforma d'inversions Madeira Invest i diversos dels seus administradors i en la seva interlocutòria, el jutge apunta que l'actuació d'Alvise en la promoció de l'activitat presumptament il·lícita realitzada a través de l'entramat financer generat al voltant de Madeira Invest Club pogués donar lloc a la seva consideració com a cooperador necessari en el delicte d'estafa agreujada.

No es pot excloure el caràcter delictiu

El magistrat, a més, indica que els documents que acompanyen la denúncia de Romillo la doten de versemblança, de manera que concorren els requisits necessaris per a la seva admissió a tràmit i la pràctica de diligències de recerca. Tot i admetre la denúncia a tràmit, Camala aclareix que "no constitueix, encara, un acte d'imputació judicial, encara que permeti al denunciat començar a defensar-se en el procés d'acord amb el que disposa l'art. 118 LECrim. “Suposa, per contra, l'obertura d'una via per a la investigació judicial d'uns fets que una o diverses persones, actuant com a denunciants, sota la seva responsabilitat, posen en coneixement de l'òrgan jurisdiccional i respecte dels que, tal com venen relatats a la denúncia, no se'n pot excloure el caràcter delictiu. Naturalment, això no impedeix la possibilitat d'una veritable imputació judicial després de la comprovació provisional de la realitat dels fets”.

Els contactes entre Romillo i Alvise

La denúncia de Romillo relata els diferents contactes mantinguts amb Alvise amb la intenció que l'empresari obtingués la promoció dels seus serveis, i al mateix temps, l'eurodiputat "podria finançar amb seguretat  i folgança la campanya sense persecució estatal”. Segons relata, el 27 de maig, després de diversos contactes, Romillo va comunicar a l'eurodiputat que podia passar per la seu de l'empresa Sentinel per recollir la quantitat de 100.000 euros en efectiu, i que Alvise va respondre: “100%. Em possibilites una part urgent de la campanya. Mil gràcies, tio”. Romillo va rebre la confirmació d'un empleat de què els diners havien estat lliurats i va escriure de nou a Alvise per tornar-li a confirmar, al que l'eurodiputat va respondre que "tot OK" i "100.000 gràcies".

Un delicte que pena la conducta

El jutge també explica en la interlocutòria que el delicte de finançament il·legal de partits polítics és un delicte de mera activitat, i ja s'entén com consumat amb la mera conducta, sense necessitat que es produeixi el resultat o que Alvise hagi fet quelcom per retornar els diners rebuts. "Amb vista a la consumació el simple lliurament, o la recepció, consumaria el delicte, de manera que, coneixent que l'aportació va destinada al partit, i que a més infringeix alguna de les prohibicions dels articles 5.Un i 7.Dos de la Llei de Finançament de Partits Polítics, s'estaria cometent el delicte. No fa falta l'acceptació o cap tràmit afegit, sinó només el fet fàctic del lliurament del donatiu en qüestió”, conclou el jutge.

Romillo passa a ser investigat

Com també passa amb els delictes de suborn, el delicte de finançament il·legal castiga tant al que rep la donació per la formació política com al que la fa, per la qual cosa, amb la denúncia s'estén la responsabilitat a Álvaro Romillo, que passa de tenir l'estatus de testimoni, com li correspondria en qualitat de denunciat, a la d'investigat, amb la finalitat que pugui exercir el seu dret de defensa. El jutge Camala també l'ha citat per declarar el 20 de novembre. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!