Primer pas. La secció 5a de la sala del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional ha admès a tràmit la demanda contra el govern espanyol que van presentar, a mitjan maig, el president Quim Torra i l’exvicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, per l’espionatge a què van ser sotmesos a través dels seus telèfons mòbils amb el programa Pegasus, segons ha informat aquest divendres l’oficina del 131 president de la Generalitat. En l’àmbit contenciós, l’admissió a tràmit d’una demanda és automàtica, i la importància d’aquesta resolució és que la secció 5a del contenciós reclama al Ministeri de Defensa que aporti tot l’expedient administratiu relacionat amb Torra i Costa i li dona un termini de cinc dies. El govern espanyol podria escudar-se en què la informació demanada està classificada com a secreta, com ha manifestat fins ara per eludir responsabilitats sobre el Catalan Gate, amb l’espionatge a una seixantena de polítics i ciutadans només pel fet de ser independentistes. Extrem, el secret de les actuacions, que els demandants ja han avançat que també lluitaran perquè s'aixequi.
“Es tracta d’un pas més en el camí per aconseguir als tribunals europeus una condemna de l’Estat espanyol per vulnerar els seus drets fonamentals”, afirma en un comunicat l’oficina de Torra. En el seu recurs, el president Quim Torra i Josep Costa denuncien el govern espanyol “per la intervenció, escolta, sostracció, recopilació, tractament, ús, difusió i emmagatzematge de la informació i les seves comunicacions dels seus telèfons mòbils institucionals”. Així mateix, recorden que també han estat espiats indirectament a través dels dispositius dels seus col·laboradors, companys o aliats a les institucions catalanes. Hi afegeixen que la demanda la contestarà el Ministeri de Defensa perquè la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat “varen al·legar que les funcions d’espionatge depenen d’aquest departament”.
L’espionatge massiu a l’independentisme català
L’oficina del president Torra detalla que, segons totes les informacions de què disposen, “el govern espanyol va emprendre una intervenció massiva de dispositius mòbils de càrrecs públics d’ideologia independentista a través del Centro Nacional de Inteligencia (CNI)”. I precisa que d’acord amb la llei que regula el CNI (llei 11/2002), 'aquest actuarà d’acord amb els objectius d’intel·ligència definits pel govern'. “És evident, doncs, que aquest espionatge s’ha fet d’acord amb els objectius definits per Pedro Sánchez i el Consell de Ministres, com ja s’ha reconegut en relació amb part dels espiats”, sosté el comunicat de Torra.
La investigació realitzada pels experts de Citizen Lab va destapar el Catalan Gate, del qual per ara cap dels sis jutges d'instrucció de Barcelona ha fet investigar amb fermesa, malgrat les querelles presentades pels afectats d'ERC, Òmnium, l'ANC i la CUP.
El president Quim Torra i Josep Costa exposen que “han escollit la via del contenciós davant de les actuacions de l’administració estatal que no tinguin la cobertura jurídica i lesionin els drets fonamentals de qualsevol persona”. S’hi afegeix que “un cop s’ha reconegut per part del govern espanyol, a través de la directora —ara cessada— del CNI, que ni Quim Torra ni Josep Costa no van ser espiats amb autorització del jutge del Tribunal Suprem assignat al CNI, el segrest de totes les comunicacions i tota la informació dels seus dispositius mòbils no té cap base legal ni cobertura judicial”. En tot cas, al·leguen que, fins i tot, “si hi hagués autorització judicial l’espionatge, seria igualment il·legal per la manca de les garanties democràtiques mínimes”.
Josep Costa ha reaccionat a Twitter a la resposta de l’Audiència Nacional. “Desemmascarar el govern espanyol, això és el que estam fent amb el president @QuimTorraiPla”, ha piulat.