Llum verda a la participació del PSOE en la causa de l’Audiència Nacional contra Víctor de Aldama pel presumpte frau de l’IVA dels hidrocarburs. Així ho ha decidit el jutge instructor del cas, Santiago Pedraz, segons confirmen fonts jurídiques a ElNacional.cat. Fa tot just dos dies, el PSOE va sol·licitar personar-se tant en aquest cas com en el cas Koldo al·legant que són dues causes “d’interès nacional, en les quals els greus fets investigats podrien ser constitutius de delictes públics” i defensant la decisió per la “preocupació i alarma social generada”. Així mateix, esgrimien que actuaven en “representació dels seus afiliats”. De moment, el PSOE podrà ser acusació popular al cas sobre els hidrocarburs, la trama per la qual Víctor de Aldama estava a la presó fins al dijous passat, quan va ser deixat en llibertat després de declarar davant del jutge del cas Koldo. Va ser llavors quan l’expresident del Zamora FC i comissionista del cas Koldo va començar a estirar la manta: va apuntar directament contra Pedro Sánchez, va al·ludir a la visita de Delcy Rodríguez (vicepresidenta de Veneçuela) a Espanya, va assegurar que Santos Cerdán, José Luis Ábalos i Koldo García van rebre sobres de diners i va esmentar reunions amb Teresa Ribera.

🎥 Els moments clau de la declaració de Víctor de Aldama davant del jutge | VÍDEO

 

Després de la seva declaració, Pedro Sánchez va carregar contra els seus “invents i mentides”José Luis Ábalos va negar les acusacions “difamatòries i falses” i el PSOE va anunciar accions legals contra ell. A última hora, el jutge el va deixar en llibertat després que la Fiscalia Anticorrupció informés a favor de la seva sortida de la presó amb mesures cautelars com la retirada del passaport. “Que no es preocupi el senyor Sánchez, que tindrà proves de tot el que s’ha dit”, va afirmar davant dels mitjans de comunicació. L’endemà, els socialistes van presentar una querella conjunta contra ell per injúries i calúmnies per les seves acusacions contra Pedro Sánchez, María Jesús Montero, Carlos Moreno (cap de gabinet de la vicepresidenta primera), Santos Cerdán, Ángel Víctor Torres i Salvador Illa.

Una de les principals afirmaciones que va fer Víctor de Aldama va ser en relació amb la foto entre ell i Pedro Sánchez a un acte del PSOE de Madrid celebrat el febrer de 2019 que va publicar El Mundo fa un mes. L’empresari va assenyalar que la foto no va ser “fortuïta”, sinó que el president espanyol li va voler agrair unes gestions que havia fet a Mèxic en relació amb la licitació de contractes d’obres ferroviàries. Segons el seu relat, el líder socialista li va dir que el tenien “informat” de les seves actuacions: «Gràcies pel que està fent, em tenen informat», li hauria dit. “A mi em fan anar a un acte del PSOE per parlar amb el president perquè el president volia conèixer-me i parlar amb mi”, va relatar Aldama en la seva declaració.

La trama del frau de l’IVA dels hidrocarburs i la querella del PP desestimada

En la investigació que està en marxa a l’Audiència Nacional, hi ha dos principals noms sobre la taula: l’empresari Claudio Rivas, vinculat a la companyia comercialitzadora de combustible Villafuel, hauria utilitzat Víctor de Aldama per aconseguir del govern espanyol una llicència per a Villafuel com a operadora d’hidrocarburs. A canvi, De Aldama hauria demanat 600.000 euros que li van ser pagats “mitjançant transferències i lliuraments de diners en efectiu”. En paral·lel, dos empresaris haurien portat a Ferraz 90.000 euros (45.000 euros en dues ocasions) en una “bossa de plàstic dins d’una bossa de cartó” perquè “Aldama no podia”, segons van relatar ells mateixos a The Objective.

De fet, aquesta afirmació és la que va donar lloc a la querella que fa setmanes va presentar el PP contra el PSOE: “És una informació periodística que volem que sigui investigada”, va afirmar Borja Sémper. “Nosaltres creiem que els mitjans de comunicació fan una tasca de control i investigació del poder polític i donem molta credibilitat a la investigació periodística”, va argumentar el portaveu del PP. “El que avui són sospites s’acabaran convertint en evidències”, va reblar. Tanmateix, l’Audiència Nacional va descartar la querella esgrimint que del que s’havia actuat fins a aquell moment a la causa, “no apareix cap vinculació amb el que s’ha denunciat” i que hi havia “contradiccions dels denunciants anònims”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!