L’Audiència Nacional ha reactivat el judici als 12 ciutadans vinculats a CDR acusats de terrorisme en l'operació Judes, aquest dijous, el mateix dia que el Congrés dels Diputats ha aprovat la llei d’amnistia, que els ha d’emparar i deslliurar d’aquest procés penal. La formació Alerta Solidària ha indicat que els advocats dels encausats han rebut aquest dijous a les 14.20 h una citació del tribunal el qual els convoca el pròxim 27 d’abril a Madrid per fer la vista de previ pronunciament, abans del judici, i que ja va convocar pel Dilluns de Pasqua. El tribunal va suspendre-la, un cop iniciada, quan es va adonar que faltava un advocat defensor, que havia justificat abans que estava malalt. En aquesta vista, l’advocat Xavier Monge ja va demanar als magistrats que suspenguessin aquest judici per la imminent aprovació de la llei d’amnistia. S'espera que, en la nova vista, els advocats dels CDR tornen a demanar la suspensió i denunciïn les irregularitats de la investigació que  asseguren que ha comès el jutge instructor Manuel García-Castellón.

En el seu escrit d’acusació, la Fiscalia de l’Audiència Nacional considera que “els acusats es van integrar en un Equip de Resposta Tàctica (ERT), que formaven part de diferents Comitès de la República (CDR), i que haurien conformat una organització terrorista paral·lela, de caràcter clandestí i estable amb l’objectiu de dur a terme accions violentes o atemptats amb explosius i substàncies incendiàries”. Per això, demana per als 12 processats 8 anys de presó pel delicte de pertinença a organització terrorista; i per a vuit d’ells, 11 anys de presó  més pel delicte de tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparell explosius i inflamable.

Acusacions de terrorisme sense violacions de drets humans

La llei d'amnistia aprovada exclou  que els acusats de delictes de terrorisme puguin ser amnistiats. Això no obstant, en el darrer redactat s'hi precisa la definició de terrorisme és la que recull la directiva de la Unió Europea 2017/541 sobre la lluita  contra el terrorisme, ja que és menys ambigua que la definició de terrorisme que hi ha en el Codi Penal espanyol. A més, s'exclou l'amnistia si "han causat de forma intencionada greus violacions de drets humans, en particular les regulades en els articles 2 i 3 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans". Amb aquesta reforma es vol protegir als 12 CDR processats a l'operació Judes i també als 12 investigats en el cas de Tsunami Democràtic, ja que  cap d'ells és acusat d'haver causat la mort de cap persona, ni ferides greus, ni estralls que posessin en perill persones, com exigeix la norma europea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!