L'Audiència Nacional ha rebutjat detenir preventivament el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, després que aquest hagi comparegut telemàticament aquest dimarts arran de les dues denúncies presentades contra ell.
El jutge Santiago Pedraz també ha descartat retirar-li el passaport. Tot s'ha fet d'acord també amb el criteri de la Fiscalia, que ha entès que no hi ha suficients indicis de risc de fuga. Per contra, les acusacions temen que Ghali surti d'Espanya tot i que actualment es troba ingressat en un hospital a Logroño per la Covid-19. El magistrat ha demanat a Ghali que aporti un domicili i un telèfon a Espanya per estar localitzable.
El jutge, que ha valorat el fet que Gali s'hagi prestat a declarar tot i el seu estat de salut, també ha argumentat per no detenir-lo que no pot destruir, alterar ni amagar proves ni tampoc actuar contra béns jurídics de les presumptes víctimes.
El líder sahrauí ha respost les preguntes de la seva defensa i de la Fiscalia, però no les de les acusacions. Concretament les querelles presentades contra Ghali van ser interposades pel ciutadà Fadel Breika per "detenció il·legal, tortures i lesa humanitat", i per l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH) per "genocidi, assassinat, terrorisme, tortures i desaparicions" patits "pels presoners de guerra" i per ciutadans sahrauís, "especialment pels d'origen espanyol, en mans del Front Polisario".
Ghali ho nega tot
En acabar la declaració, el lletrat de Ghali, Manuel Ollé, ha explicat que el líder del Front Polisario ha negat de manera "absoluta i rotunda" tots els fets dels quals se l'acusa. També ha aclarit que contràriament al que s'ha dit en determinats mitjans de comunicació, el seu client no va entrar d'amagat ni amb un passaport fals a Espanya.
Segons el seu lletrat, Ghali ha negat que en la seva època com a ministre de Defensa tingués cap tipus de responsabilitat i conducta en els fets que estan fixats en les querelles. Per al líder sahrauí, darrere d'aquestes querelles hi ha un motiu "absolutament polític per minar la credibilitat del poble sahrauí en la seva lluita en el camí de l'autodeterminació que li correspon com a territori". De fet, la posició de Ghali sobre els querellants coincideix amb les fonts consultades per aquest diari.
La previsible resposta del Marroc
Que el ministeri fiscal s'hagi posicionat en contra de detenir Ghali o de retirar-li el passaport fa pensar que el Marroc tornarà a respondre agressivament, després que ahir ja va advertir que el problema de fons és que l'Estat espanyol no reconeix la sobirania del regne alauita sobre el Sàhara Occidental.
A més, un dels aspectes que més ha retret Rabat a Madrid en tot aquest conflicte diplomàtic ha estat que Ghali entrés al país amb una identificació falsa, és a dir amb un altre nom i passaport algerià, el que ara la justícia espanyola no li retira ni per ser presumptament fals ni pel risc de fuga que temen els querellants.
Precisament, segons El Confidencial, un jet algerià s'hauria enlairat aquest matí per recollir el mateix Ghali. Però quan estava arribant a l'illa de Formentera ha donat mitja volta i ha tornat cap al país magrebí sense que es conegui el motiu d'aquest canvi de rumb.