L'Audiència Nacional ha rebutjat de nou extradir l'exempleat del banc HSBC Hervé Falciani a Suïssa, que li reclamava per complir cinc anys de presó per filtrar dades bancàries, a l'entendre que els fets pels quals va tornar a demanar el seu lliurament són els mateixos pels quals ja se li va denegar el 2012.
Falciani, de 46 anys i nascut a Mònaco, va treballar en la filial suïssa de HSBC de 2001 a 2008 i va ser arrestat a Espanya el 2012 per filtrar dades de 120.000 clients del banc, però el seu lliurament va ser rebutjat llavors per l'Audiència, que ara ha tornat a oposar-se a la seva extradició en una interlocutòria, en considerar que aquesta segona reclamació és "cosa jutjada".
Doble incriminació
A més de no lliurar-lo per aquest motiu, la secció penal segona afegeix que, en tot cas, tampoc no hi hauria lliurament en no presentar-se el principi de doble incriminació que requereix una extradició perquè el delicte d'espionatge financer agreujat no té encaix en el Codi Penal espanyol.
El tipus delictiu més pròxim al Codi Penal espanyol seria el de "revelació" o "divulgació" de secrets, si bé, segons la sentència per la qual se li reclama, "l'única divulgació efectiva" que va fer Falciani d'aquestes informacions bancàries va ser la de transmetre-la "a les autoritats d'intel·ligència financera, administracions públiques, administracions tributàries de diferents Estats i a les autoritats judicials i fiscals".
Col·laboració del reclamat
La interlocutòria, contra la qual es pot presentar recurs davant del ple de l'Audiència Nacional, afegeix a més que arran d'aquestes revelacions s'han iniciat procediments que la Fiscalia Anticorrupció ha plasmat en un informe i "en els quals s'ha concretat la col·laboració del reclamat".
Després de ser rebutjada la seva primera reclamació, Falciani va ser arrestat per segona vegada el 4 d'abril en virtut d'una ordre de detenció internacional cursada per Suïssa en ser dictada la condemna contra ell. Se'l va detenir quan anava a una conferència a Madrid i va quedar en llibertat amb mesures cautelars l'endemà per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea, després que el fiscal demanés presó per a ell.
En la seva declaració davant del magistrat, va al·legar que col·labora amb la fiscalia i la policia des del 2008 i que la seva informació ha valgut per perseguir "molts i molt greus delictes de corrupció, crim organitzat i fiscals". Es calcula que amb l'anomenada "llista Falciani" es van filtrar dades d'uns 130.000 clients del banc de 180 països.