El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que està investigant l’ús de les clavegueres de l’Estat contra Podemos i si la policia patriòtica va posar la lupa sobre el partit de Pablo Iglesias, rebutja ampliar la causa al Partit Popular i descarta de citar-lo a declarar en qualitat d’investigat com demanava Pablo Iglesias. El magistrat assevera que, “a falta d’altres indicis”, no n’hi ha prou amb dir que “les activitats presumptament delictives pretenien comportar un correlatiu benefici per a aquesta formació política” esgrimint que en els fets objecte de la querella van participar alts càrrecs institucionals del PP.
En la mateixa providència, el magistrat també rebutja ampliar la investigació al periodista Eduardo Inda al·legant que al relat dels fets no apareix que “els mitjans de comunicació participessin en la difusió de notícies falses sabent que ho eren”. Per aquest motiu, Pedraz entén que “la seva activitat està emparada pel secret professional i pel dret dels professionals dels mitjans de comunicació a rebre i difondre informació”.
Així mateix, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 sí que admet la personació de Pablo Iglesias com a acusació particular i del PSOE com a acusació popular.
El jutge Pedraz va acceptar investigar l’ús de les clavegueres de l’Estat contra Podemos
Justament fa dues setmanes, Santiago Pedraz va acceptar investigar l’ús de les clavegueres de l’Estat contra Podemos. El magistrat admetia així la querella de la formació morada contra Francisco Martínez, exsecretari d’Estat de Seguretat, contra Eugenio Pino, exdirector Adjunt Operatiu (DAO), i contra altres alts càrrecs de la Policia, per les presumptes “investigacions prospectives i alienes al control judicial”. Tanmateix, va rebutjar investigar Jorge Fernández Díaz, exministre de l’Interior, Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia, i altres responsables policials. La investigació serà pels delictes d’organització criminal, apoderament i revelació de secrets, prevaricació administrativa i falsedat documental.
En el seu escrit, Podemos assenyalava que, sota el lideratge de Francisco Martínez i donant compte periòdicament a Jorge Fernández Díaz, es feien “investigacions prospectives i alienes a qualsevol interès policial, no sota control judicial o del Ministeri Fiscal” sobre les persones que formaven part de Podemos. La formació morada al·legava que l’objectiu era filtrar-ho posteriorment als mitjans de comunicació “sota el segell de fiabilitat de les fonts policials” amb la voluntat de “desprestigiar” el partit davant l’opinió pública i “atemptar contra la indemnitat dels seus diputats i càrrecs públics”.