Cop de porta a la querella d’Abogados Cristianos contra el PSOE, Junts i ERC per l’acord per aprovar la llei d’amnistia. L’entitat cristiana acusava els socialistes i els independentistes “d’usurpar les funcions del poder judicial” i de tràfic d’influències per haver pactat l’amnistia i denunciava que la norma neix d’un “pacte fraudulent” per a la investidura de Pedro Sánchez. L’Audiència Nacional respon que no és competent per estudiar la querella i arxiva el procediment: “Els fets aquí són clars i precisos, per la qual cosa també resulta evident, amb la mateixa claredat, que la competència per decidir sobre les conductes objecte de la querella correspon a la Sala Segona del Tribunal Suprem”, apunta la providència. Just fa quinze dies, la magistrada del Jutjat Central d’Instrucció número 3, María Tardón, va preguntar a la Fiscalia qui té la competència per estudiar-la i quines diligències s’haurien de practicar i va apuntar que no quedaven “determinades” la “naturalesa i circumstàncies” dels fets ni “les persones que hi han intervingut”. I ara posa punt final al recorregut de la querella a l’Audiència Nacional.

En el seu escrit, Abogados Cristianos esgrimia que, com que són “presumptes delictes perpetrats per espanyols a l’estranger, pel que sembla a Brussel·les”, era l’Audiència Nacional, que és competent per conèixer “virtuals delictes connexos comesos en territori nacional pels querellats”, qui se n’havia de fer càrrec. La resposta del tribunal és clara: són “criteris de connexitat i atribució de competències realment incomprensibles, a la vista que de tot el complex d’actuacions que es refereixen a l’escrit de querella s’extrapola la circumstància del lloc en què s’hauria produït la signatura d’un d’aquests pactes”.

A més, la jutgessa destaca que alguns dels querellats són aforats (com Patxi López o Santos Cerdán, tots dos diputats del PSOE al Congrés), cosa per la qual els hauria d’investigar el Tribunal Suprem. María Tardón argumenta que “no és procedent iniciar una investigació contra un aforat quan a la querella ja s’han delimitat els fets, s’ha especificat la participació en aquests dels querellats i s’indiquen les diligències a practicar respecte a aquestes persones, i aquestes persones són aforades”.

 

Abogados Cristianos acusava els tres partits “d’usurpar les funcions del poder judicial” i de tràfic d’influències

La querella que va presentar Abogados Cristianos acusava les tres formacions “d’impedir l’execució de nombroses resolucions judicials, dictades pels jutges i tribunals competents en l’exercici de la potestat jurisdiccional” i d’un delicte de tràfic d’influències. L’escrit sostenia que l’amnistia és una manera “d’usurpar les funcions del poder judicial mitjançant la falsa aparença de legalitat de la via parlamentària” per aprovar una llei que neix d’un “pacte fraudulent” i que “només persegueix els interessos particulars dels partits querellats” per “obtenir la impunitat dels fets delictius”. El text apuntava que l’amnistia “no és més que un indult generalitzat encobert”.

La querella esgrimia que “és un fet objectiu que l’entranya dels acords subscrits” entre el PSOE i els partits independentistes “no persegueix allò que han anomenat «desjudicialitzar el conflicte de l’Estat amb Catalunya»”, sinó que “consisteix a obtenir vots per al candidat del PSOE a la sessió d’investidura”. Pels denunciants, això era un pacte amb “causa il·lícita i nul de ple dret” per “afavorir delinqüents i no la solució a cap conflicte” en el qual els tres partits “s’han concertat expressament per impedir que els òrgans jurisdiccionals competents executin les resolucions judicials dictades en l’àmbit de les seves competències en relació amb els delictes comesos pels afiliats i simpatitzants” d’ERC i Junts. Per a Abogados Cristianos, l’amnistia “només serveix” perquè “un grup de ciutadans puguin eludir l’acció de la justícia, sota la disfressa que es persegueix cercar possibles solucions a un suposat conflicte polític”.

El Tribunal Suprem inadmet una querella contra el president del Tribunal Constitucional

Dia negre per Abogados Cristianos. Unes hores més tard, el Tribunal Suprem ha anunciat que ha inadmès i ha arxivat una querella de la mateixa organització contra Cándido Conde-Pumpido perquè no aprecia ni el delicte de suborn ni cap altre. L’escrit acusava el president del Tribunal Constitucional d’un delicte de suborn impropi en relació amb la presumpta col·laboració amb el govern espanyol en l’elaboració de la llei d’amnistia. La Sala Penal del Tribunal Suprem considera que els querellants “no han acreditat mínimament cap indici” que s’hagi comès “un fet delictiu que pogués fer procedent la incoació d’un procés penal”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!