Revés del Partit Popular als tribunals. El Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional ha decidit inadmetre la querella que el PP va presentar fa una setmana contra el PSOE acusant-lo de finançament il·legal. El jutge Santiago Pedraz segueix així el posicionament de la Fiscalia Anticorrupció, que era partidària de descartar la querella. Just aquest matí, el portaveu del PP, Borja Sémper, defensava en una entrevista a Antena 3 que els populars tenien un testimoni “prou greu i rellevant” per demanar a la justícia que ho investigui. Es tracta d’un soci de Víctor de Aldama (l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment a la presó pel cas dels hidrocarburs), que va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE al carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros. “Nosaltres donem molta credibilitat a la investigació periodística, el que avui són sospites s’acabaran convertint en evidències”, va esgrimir fa uns dies després de registrar la querella. Però l’Audiència Nacional ha tancat la porta a iniciar una investigació a partir d’aquest testimoni anònim. “Del que s’ha actuat fins a la data en aquesta causa, no apareix cap vinculació amb el que s’ha denunciat”, sosté la providència, que també assenyala que hi ha “contradiccions dels denunciants anònims”.

🔎 D’Ábalos al Zamora CF: el diccionari de la trama corrupta del cas Koldo que assetja Sánchez

 

L’Audiència Nacional argumenta que, per admetre una querella, cal analitzar “si les dades ofertes de manera anònima a la informació periodística que s’invoca tenen la virtualitat suficient per començar les actuacions que es recullen a la querella presentada”. Santiago Pedraz recorda que la jurisprudència del Suprem fixa que una denúncia anònima té “plena validesa per iniciar una investigació” sempre que les informacions vinguin “avalades per dades corroboradores” o elles mateixes funcionin com a “element confirmador d’altres, sense necessitat de revelar la identitat de l’informador”. Per tant, el magistrat assenyala que les informacions “s’han de sustentar en alguna dada, fet o circumstància de coneixement que serveixi per delimitar” un possible delicte i la seva atribució a la persona querellada.

En aquest punt, el jutge torna a citar antigues sentències del Suprem que estableixen que, amb caràcter general, “una notícia per si sola, no legitima cap accionant popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procés penal”, sinó que “cal alguna cosa més”. En diferents sentències, el Suprem ha conclòs que l’acció popular “no pot degradar el paper rellevant que està cridat a exercir en el procés penal limitant-se a convertir notícies en causes criminals”. I ara, Santiago Pedraz considera que, de la lectura de la querella del PP, “aquest «alguna cosa més» no es dona”.

 

La querella inadmesa també anava dirigida contra Víctor d’Aldama, contra Claudio Rivas (el seu soci) i contra Koldo García (exassessor de José Luis Ábalos al Ministeri de Transports) per suposats delictes de blanqueig, suborn, tràfic d’influències i finançament il·legal. A més, en la mateixa interlocutòria, el jutge admet la personació com a acusacions populars del mateix PP, de Manos Limpias, d’Hazte Oír i de Vox.

“El que importa és com acaba aquest cas, no com comença”

Pocs minuts després de conèixer-se la decisió de l’Audiència Nacional, fonts del PP expressen el seu “respecte” a la decisió del jutge davant dels partits que “insulten, persegueixen i acovardeixen aquells jutges que no els donen la raó”. Des de Gènova, insisteixen que la seva “obligació” era “denunciar els fets coneguts sobre els quals no hi havia cap investigació judicial” i subratllen que “el que importa és com acaba aquest cas, no com comença”. Les mateixes veus assenyalen que el jutge afirma que “actuaria en conseqüència” si apareixen noves proves que cal tenir en compte durant la instrucció de la causa.

Per la seva banda, Félix Bolaños ha etzibat al PP que les seves “mentides contra el PSOE tenen les potes molt curtes”, atès que “han durat uns dies als tribunals”, i ha reprovat que el rebuig de la querella demostra que “l’estratègia de fang, bulos i querelles no porta enlloc”. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha celebrat que l’Audiència Nacional apliqui el criteri del Suprem i estableixi que “uns retalls de diaris sense cap altre element addicional no poden donar lloc a un procediment judicial”.

El PP defensava que la informació és “tan greu” que era “raonable” que la justícia ho investigués

El principal argument del PP per justificar la querella eren les declaracions d’un testimoni anònim a un mitjà de comunicació: un soci de Víctor de Aldama que va assegurar a The Objective que va portar dues bosses amb 90.000 euros a la seu del PSOE al carrer Ferraz, un extrem que no consta a l’informe de l’UCO que va transcendir fa dues setmanes. Serien el primer pagament que la trama dels hidrocarburs hauria abonat presumptament als col·laboradors directes de José Luis Ábalos per a la concessió d’una llicència d’operadora de carburants que els permetés vendre combustible a Espanya. Concretament, l’empresari Claudio Rivas, vinculat a la companyia comercialitzadora de combustible Villafuel, hauria utilitzat Víctor de Aldama per aconseguir del govern espanyol una llicència per a Villafuel com a operadora d’hidrocarburs i, a canvi, De Aldama hauria demanat 600.000 euros i s’haurien portat a Ferraz 90.000 euros (45.000 euros en dues ocasions).

Després de registrar la querella, Borja Sémper va sostenir que aquesta informació és de “tal envergadura i tan greu” que els populars van considerar que és “raonable que sigui investigada per la justícia”. El portaveu del PP va justificar la necessitat d’obrir una peça separada perquè la “singularitat que evoca el finançament irregular d’un partit requereix una investigació específica”. “Això només s’anirà engreixant, tindrem cada vegada més informació que es desprengui dels sumaris i de la investigació de la Guàrdia Civil i hi haurà més implicats que aniran parlant”, va concloure.

El jutge manté Víctor de Aldama a la presó sense fiança

En una altra resolució, Santiago Pedraz ha decidit mantenir a la presó sense fiança l’empresari Víctor de Aldama per evitar que pugui obstruir l’acció de la justícia. El jutge ha rebutjat el recurs de reforma que havia presentat l’empresari i recorda que s’han acordat múltiples diligències que encara estan pendents i que encara s’ha d’analitzar tot el que han trobat als registres. Així mateix, assenyala que una part important del que es va defraudar, gairebé 74 milions d’euros, podria haver estat transferit a comptes a l’estranger, per la qual cosa cal procedir a la seva localització i bloqueig i cal determinar les operacions de blanqueig que s’haurien executat. El magistrat considera que totes aquestes mesures es veurien “frustrades o, si més no, dificultats” si Víctor de Aldama estigués en llibertat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!