Nou front. La sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional ha admès el recurs de la Fiscalia Anticorrupció i ha reobert una peça separada del cas 3%, en la qual s’investigava exconsellers i excàrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per les seves donacions al partit de les quals se sosté que era per al finançament il·legal de l’extinta formació política, segons ha avançat l'agència Efe.
El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, va arxivar la peça, aquest juny, i, a la resolució, afirmava que “no consta cap indici que acrediti un mecanisme d’aflorament de diner negre”. La investigació es dirigeix contra els exconsellers Irene Rigau, Felip Puig, Jordi Jané, Pere Macias, Germà Gordó, també exgerent de CDC, i Daniel Osàcar, extresorero del partit.
Suposat blanqueig
En concret, la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional ha estimat el recurs presentat pel fiscal José Grinda, que discrepa de la valoració del magistrat i sosté que “sí que existeixen rellevants indicis d’incriminació” en el delicte de blanqueig. En el recurs, el fiscal d’Anticorrupció hi detalla “les seves sospites” que “hi havia un criteri superior als afiliats que, sent càrrecs electes, deuen la seva conducta a les necessitats del partit d’aflorar els diners que CDC tenia en metàl·lic”.
Segons la tesi del fiscal, els exconsellers i càrrecs de CDC aportaven una quota al partit (sempre inferior a 3.000 euros) i després aquest els hi tornava en metàl·lic, fet que fa sospitar al fiscal que s’aflorava diners que el partit hauria cobrat d’un il·lícit, com ara les comissions d’empreses per obtenir alguna adjudicació pública, que és la base del cas 3%, pendent de judici.
Quotes del 2008 al 2015
La sala penal qualifica d'“atendible” el recurs del fiscal, i que “l’existència d’indicis d’un possible finançament il·legal per part de CDC”, que sosté el fiscal, el tribunal entén que la investigació d’aquesta derivada del cas 3% ha de continuar a l’Audiència Nacional.
Per això, el tribunal insta al jutge Pedraz que sol·liciti “els informes que estimi oportuns” per determinar la possible existència d’un delicte de blanqueig i que requereixi “la documentació”, que pugui existir “sobre imposicions bancàries dels investigats en dates pròximes a les donacions”, que hi ha a la causa.
Aquesta investigació es va iniciar l’abril de 2020 i ara el tribunal ha ordenat la seva pròrroga. Els afectats van aclarir que eren quotes d’afiliat, però Anticorrupció ho nega i sosté que, segons les dades analitzades per la Guàrdia Civil, entre els anys 2008 i 2015, les quantitats rebudes en concepte de donació per CDC sumen 1,6 milions d’euros; i 769.800 euros entre els anys 2009 i 2014.