Víctimes d’espionatge amb els programaris Pegasus i Candiru han registrat aquest dilluns, davant l’Audiència Nacional, una querella criminal contra exalts càrrecs del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), la Guàrdia Civil i els fabricants del programari espia, la societat NSO Group. És la primera iniciativa de Sentinel Alliance, una organització internacional, amb seu a Suïssa, fundada per víctimes de programari espia, amb l’objectiu de combatre l’espionatge il·legal contra membres de la societat civil. La querella aporta com a proves tot l'espionatge descobert pel grup canadenc Citizen Lab i recollit en la investigació CatalanGate, amb unes 65 persones de l'entorn independentista infectats, i presentada el 2022. El Parlament Europeu ha exigit a l'Estat espanyol que repari a les víctimes per aquest espionatge il·legal.

Així, la querella es dirigeix contra Paz Esteban López, exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI); els exdirectors generals de la Guàrdia Civil, Félix Vicente Azón Vilas i María Gámez Gámez; així com contra directius d'NSO Group Technologies Ltd, fabricant de Pegasus; i Saito Tech Ltd, fabricant de Candiru. Se'ls acusa de delictes de descobriment i revelació de secrets informàtics, accés no consentit a dades personals i comissió d'aquests delictes com un grup criminal.

Cinc afectats

Els advocats Xavier Muñoz i Alejandro Gámez han presentat la querella en nom de Joan Arús, Jordi Baylina, Pau Escrich, Joan Matalama i Xavier Vives, vinculats a l’independentisme català i al desenvolupament d'eines de votació telemàtica, que van descobrir que van ser espiats amb Pegasus. La iniciativa es va presentar recentment a la societat civil catalana per sumar suports. Ara, el deganat de l'Audiència Nacional haurà de repartir la querella i el jutge instructor que li toqui, decidir si l'admet  o no a tràmit.

 

Condemna històrica

Precisament, aquesta setmana s’ha conegut una condemna història a l'empresa israeliana, propietària de Pegasus. Un jutge dels Estats Units ha condemnat NSO per haver permès que un client seu instal·lés Pegasus en més d’un miler de ciutadans, a través d’un defecte que tenia WhatsApp, l'empresa del qual, Meta, va denunciar NSO. Així, per primera vegada es fa responsable a la societat de l’ús que en fan dels seus programes els compradors, dels quals NSO va admetre que són estats. En la resolució dels EUA, el jutge dona la raó a l'empresa de tecnologia, que és la denunciant, però no analitza la vulneració de drets al miler de persones espiades, la majoria dels quals són periodistes, polítics i dissidents. Ara, s'hauria de fer un altre procediment amb les reclamacions dels ciutadans afectats.

L’espionatge a través de WhatsApp també va ser usat contra l’independentisme català, segons va destapar el grup canadenc Citizen Lab, que va descobrir que almenys 65 persones afectades i amb els seus mòbils o ordinadors infectats entre els anys 2015 al 2021.

Reclam de desclassificació de secrets

A més de la declaració com a investigats dels excaps del CNI i la Guàrdia Civil, a la querella es demana al magistrat que sol·liciti al Consell de Ministres la desclassificació de tota la documentació sobre l'ús de Pegasus i Candiru contra els querellants, incloent-hi expedients, costos i autoritzacions. També es reclama que Paz Esteban López, Félix Vicente Azón Vilas i María Gámez puguin declarar sense estar sotmesos a la Llei de Secrets Oficials.

A més, es demana al jutge que li toqui la querella  que dicti ordres d’investigació a Luxemburg i comissions rogatòries a Israel per obtenir informació i testimonis de NSO Group, Saito Tech Ltd i les seves filials, amb l'objectiu de determinar la implicació d’Estat espanyol i aquestes empreses en l’espionatge.

Aragonès, espiat sense cobertura legal

Actualment, una desena de jutges de Barcelona i una de Madrid investiguen distintes querelles presentades per afectats de l'espionatge descobert pel laboratori canadenc Citizen Lab, recollit a GatalanGate. Els Mossos d'Esquadra han certificat  aquesta intrusió en càrrecs d'ERC, la CUP i l'Assemblea Nacional Catalana.
Un cas important és que la policia catalana ha confirmat que el president Pere Aragonès va ser espiat el 2018, quan el CNI no tindria el permís del Tribunal Suprem per fer-ho, segons les dades aportades. El titular del jutjat d'instrucció 29 de Barcelona, que investiga l'espionatge d'Aragonès, és l'únic que per ara ha imputat l'exdirectora de CNI Paz Esteban, la qual no va revelar res al jutge en assegurar que no se li havia permès,  ja que continua sotmesa a la llei de secrets oficials.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!