L’Audiència Nacional reprèn aquest dilluns el judici de l’operació Mito, que inclou Gonzalo Boye, a qui la Fiscalia Anticorrupció acusa d’haver blanquejat diners procedents del narcotràfic de José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, i del qual amb anterioritat havia estat el seu advocat. Serà la quarta setmana, amb sessions de dilluns a dijous, d’aquest macrojudici, en el qual encara no s’ha escoltat cap prova contra l’advocat del president a l’exili Carles Puigdemont. Fins ara, han declarat una quarantena de testimonis, la majoria agents de la policia nacional, i encara queden per ser interrogats uns 110 més, a banda de les pericials, i finalment la declaració dels 53 acusats (incloses 5 empreses).
Per això, la majoria de les defenses ja preveu que el tribunal, presidit per Alfonso Guevara, haurà d’ampliar les sessions del judici, que, inicialment, s’havia programat que finalitzés la darrera setmana de gener. Boye sosté que implicar-lo en aquest judici per narcotràfic és "un muntatge" per castigar-lo per ser l'advocat del president Puigdemont i del seu entorn per haver impulsat el procés d'independència de Catalunya, tal com va denunciar en un documental.
Els policies ni citen l'advocat
Per ara, el nom de Gonzalo Boye no ha aparegut en els interrogatoris dels agents de la policia espanyola, durant les tres primeres setmanes de judici (una al novembre i dues al desembre). La quarantena de policies que han declarat davant el tribunal s’han centrat a explicar els seguiments a Sito Miñanco i alguns dels seus col·laboradors a distintes ciutats de Galícia, Andalusia i a Madrid, així com a interpretar el que escoltaven a través dels micròfons que van posar amagats en alguns dels cotxes que usaven. I les detencions, una d’elles amb trets, que va causar ferides a dos agents, que reclamen indemnitzacions.
En les noves sessions, Boye tornarà a seure a l’espai reservat als advocats, al costat del seu defensor -el penalista Eduardo García Peña-, tal com permet la llei. El president del tribunal va convidar-lo a fer-ho en la segona sessió del judici, en saber que era assegut entre els 53 acusats, entre persones i societats. L’advocat de Puigdemont n'és el 41.
"Sense indicis de blanqueig"
Tot i no semblar un judici contra Boye, la sessió del 18 de desembre passat va ser clau: dos agents de la policia espanyola i una funcionària de duanes van declarar que els diners amagats en motxilles que van trobar a cinc persones a l’aeroport de Barajas, el 6 de febrer de 2017, eren de Manuel Pedro González Rubio. Així els ho va dir Rubio: els 889.620 euros comissats eren per invertir en un negoci a Colòmbia. Els quatre familiars que l’acompanyaven, que també estan acusats en aquest procediment, van afirmar el mateix.
El despatx professional de Boye va ajudar-los a legalitzar aquests diners per la via administrativa, tal com van fer. Això no obstant, la tesi de la Fiscalia Anticorrupció és que els diners eren de Miñanco i guanys del narcotràfic.
En aquella sessió, una secretària del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetarias (SEPLAC) va declarar que va trobar certes irregularitats en la documentació aportada pel despatx de Boye per demostrar la procedència dels diners, però que mai va veure al lletrat portar aquests documents de compravenda. La funcionària també va admetre que no va alertar pas a la Fiscalia sobre aquestes irregularitats, acció que la llei obliga a fer si se sospita de blanqueig.
La defensa de Boye insisteix que “ni el SEPBLAC, ni l'Advocacia de l'Estat, ni el Tribunal Superior de Justícia de Madrid no van veure indicis de blanqueig en els diners localitzats a Barajas". Per contra, asseguren que el fiscal Ignacio de Lucas va incloure aquest fet per a castigar Boye per defensar independentistes catalans. La Fiscalia demana per a Boye 9 anys i 9 mesos pels delictes de blanqueig de capitals i falsificació documental.
Testimonis i pericials, clau
La defensa de Boye ha aportat una desena de testimonis per a la seva defensa, que inclou Isabel Elbal (testimoni 130), la seva dona, advocada de professió i que treballen al mateix despatx. Les pericials també seran cabdals.
Abans, la defensa de Boye citarà a declarar l’advocat Jesús Miguel Prieto (testimoni 114), al qual Boye va enregistrar en trobar-se’l al jutjat i quan aquest va fer-li una confessió: el seu anterior client Manuel Puentes Saavedra, va rebre la visita d'agents de la policia espanyola a la presó, i poc després va canviar la seva declaració per a incriminar Boye en aquest procediment. Pocs dies després, Puentes Saavedra va quedar en llibertat, malgrat ser acusat d’un crim a Colòmbia. L’Audiència Nacional ha admès aquest àudio com a prova i que evidencia un motiu espuri contra l’advocat de Puigdemont.
Amb el judici en marxa, també es va donar a conèixer que el Ministeri de l'Interior va atorgar la residència a Puentes Saavedra el 2017 malgrat estar investigat per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig.
Després dels testimonis, serà el torn de les 15 pericials aprovades, en les quals Boye aporta una sobre la geolocalització del seu mòbil i d'altres acusats per desmuntar una reunió que assegura que van tenir al seu despatx la Fiscalia.