L'Audiència de Barcelona ha rebutjat recusar el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona al capdavant de la investigació a alts càrrecs del Govern per l'1-O, perquè entén que no hi ha cap motiu que avali la petició de dos dels imputats, en els quals aprecia "mala fe".
En una interlocutòria, a que ha tingut accés Efe, la secció segona de l'Audiència de Barcelona desestima la petició per recusar el magistrat José Antonio Ramírez Sunyer plantejada per Josep Maria Jové, secretari general de vicepresidència quan la conselleria estava ocupada per l'exconseller Oriol Junqueras, a la que es va adherir Josep Masoliver, director de l'àrea d'Informació de la Fundació Punt.cat.
L'Audiència conclou en el seu escrit, que no es pot recórrer, que "ni un sol" dels catorze motius al·legats per Jové, als quals es va sumar Masoliver, per recusar Ramírez Sunyer poden conduir a l'estimació de la seva pretensió, ja que l'"amalgama d'afirmacions" en la que sustenten la seva sol·licitud no compta amb cap "corroboració".
Multa a Jové i Masoliver
Segons l'Audiència, Jové i Masoliver, que van ser detinguts el passat 20 de setembre en una operació ordenada pel jutge en contra dels preparatius del referèndum de l'1-O, han actuat ara amb "mala fe" en demanar la recusació del magistrat, de manera que els imposa a tots dos una multa de 1.500 euros, que hauran d'ingressar en els pròxims dies davant el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.
Per a l'Audiència, els dos imputats van demanar la recusació del magistrat guiats per la "mala fe", amb l'objectiu d'intentar "apartar del coneixement de la causa el jutge que venia coneixent d'ella, sent conscients que la seva pretensió mancava del més mínim fonament en recolzar-se en simples al·legacions no sustentades en element probatori que les avalés".
L'Audiència rebutja que el jutge hagi actuat guiat per un "interès directe o indirecte" en la causa, i no aprecia cap tipus de "base jurídica" per assumir les tesis de la defensa de Jové, que va esgrimir catorze arguments per justificar la recusació, que el tribunal rebutja un a un.
Com a exemple, l'Audiència avala que el jutge mantingués durant mesos la causa en secret o que encarregués les diligències a la Guàrdia Civil, que ha actuat com a policia judicial. "Cap retret es pot fer en aquest sentit al jutge, que estava legitimat per auxiliar-se de la Guàrdia Civil en la seva tasca instructora", remarca l'acte, que també sosté que la detenció de Jové, durant unes 54 hores, no va excedir les previsions legals.
Cadena de baixes mèdiques
El recurs de Jové, al qual es va adherir Masoliver, és un dels quatre presentats pels investigats en la causa -que compta amb una vintena d'imputats- en que se sol·licita la recusació del magistrat, que actualment es troba de baixa mèdica.
Sunyer, de 70 anys d'edat, va deixar d'instruir el cas de l'1-O després d'ordenar l'operació en la qual el passat 20 de setembre van ser detinguts una vintena de càrrecs del Govern, entre ells Jové, ja que quatre de les defenses van plantejar la seva recusació, tres de les quals estan pendents de ser resoltes per l'Audiència, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Des d'aleshores, Ramírez Sunyer va ser rellevat en el cas de l'1-O pel titular del jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, també de baixa mèdica actualment, de manera que està sent substituït per Jaime Conejo.
Per aquest motiu, és aquest magistrat, titular del jutjat d'instrucció número 16, qui en les últimes setmanes ha dictat les resolucions relacionades amb la causa pels preparatius del referèndum. Conejo ha estat especialment polèmic per haver publicat continguts espanyolistes a les seves xarxes socials.
Ramírez Sunyer va ser hospitalitzat en estat greu dilluns de la setmana passada en un centre de Barcelona, on se li han practicat diverses proves mèdiques.