Negativa. L'Audiència de Tarragona ha denegat aplicar l'amnistia a l'activista Joel Muñoz, a qui la Fiscalia demana 18 anys de presó i pagar una multa de 10.000 euros per delictes informàtics i revelació de secrets d'empreses públiques i privades. En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimecres, el tribunal comparteix el parer de la Fiscalia, que els fets pels quals se l'acusen van passar en un període de temps recollit en la norma de l'oblit penal - entre el 17 de desembre de 2017 i el 27 de febrer de 2018-, però hi afegeix que "les accions no tenen encaix en l'àmbit objectiu de la llei orgànica 1/2024". Muñoz és acusat d'haver provocat atacs informàtics a empreses espanyoles i contràries a l'1-O, i aquests delictes no estan recollits en la norma. La causa contra Muñoz és una de les de més gravetat contra el moviment independentista català que quedava pendent de resoldre per part dels tribunals.
La resolució del tribunal no és ferma i l'advocat de Muñoz, que va demanar que se li apliqués l'amnistia, pot presentar ara recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i si referma la negativa, l'activista serà jutjat.
Atac a webs
En l'escrit d'acusació, la Fiscalia sosté que Joel Muñoz va atacar webs de diferents empreses, com ara la Fundació de Ferrocarrils Espanyols, i va reivindicar l'acció posar-los els hashtags “#Anonymous”, “#OpCatalunya” i “#FreeCatalanPoliticalPrisioners” A més, també es va apropiar d'informació de les societats, segons el registre dels seus ordinadors, indica el ministeri fiscal.
Acusat de cinc delictes
Per aquests fets, la Fiscalia de Tarragona acusa Muñoz de cinc delictes continuats d'accés no autoritzat, de l'article 197 bis 1 del Codi Penal, en concurs medial amb un delicte continuat de descobriment i revelació de secrets per apoderar-se de dades reservades de caràcter personal registrat en fitxers o suports. Pel primer delicte li demana 6 anys de presó, i per als altres quatre, 3 anys de presó cada un. A més, sol·licita que indemnitzi aquesta fundació amb 165,55 euros; a Fhecor Enginyers Consultors, SA en 1.095 euros i al Tresor Públic, en 500 euros.
Conductes no amnistiables
En la resolució, la secció segona de l'Audiència de Tarragona exposa que per determinar l'àmbit objectiu de la llei ha d'analitzar els articles 1 i 2 de la citada norma: la primera recull els fets delictius que inclou l'amnistia i el segon, els exclosos. I després d'analitzar-ho, manifesta que no pot arxivar la causa contra Joel Muñoz. Hi afegeix que "se l'acusa de suposats atacs no autoritzats als sistemes de pàgines web de diverses empreses públiques i privades i organismes públics, així com difondre suposadament informació obtinguda a través de l'accés no consentit a les bases de dades d'aquestes pàgines web". Aquests delictes no estan recollits a la llei d'amnistia, tot i que la finalitat de Muñoz hauria estat reivindicar Catalunya.
El tribunal hi afegeix: "Aquestes conductes atribuïdes a l'acusat, en l'escrit de la Fiscalia, s'haurien dut a terme entre els dies 17 de desembre de 2017 al 27 de febrer de 2018; i la sala considera que se situen en el marc temporal que comporta la llei Orgànica 1/2024. Això no obstant, coincidim amb el criteri exposat pel Ministeri Fiscal que aquestes accions no troben encaix en l'àmbit objectiu de la llei d'amnistia." I, sense més motivació, el tribunal declara no aplicable l'amnistia a Joel Muñoz.