Una defensa d’atac. L’advocat Gonzalo Boye ha presentat a l’Audiència Nacional un àudio per desmuntar l’acusació contra ell de la Fiscalia, que afirma que va participar activament en un entramat per blanquejar diners procedents del narcotràfic. En aquest cas, conegut com a operació Mito, s'ha investigat la suposada introducció de prop de tones tones de cocaïna a l'estat espanyol, a més de l’existència d’una xarxa per ocultar-ne els beneficis, liderada per José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco. El tribunal, presidit pel magistrat Alfonso Guevara, ha acceptat l'àudio com a prova al judici que se celebrarà a partir del 18 de novembre fins al 30 de gener vinent, a Madrid. L’àudio va ser enregistrat per Boye quan parlava amb l’advocat Jesús Miguel Prieto, el qual li va admetre que Manuel Puentes Saavedra, a qui defensava, va rebre la visita d'agents de la policia espanyola a la presó, i poc després va canviar la seva declaració per a incriminar l’advocat de Carles Puigdemont en aquest procediment. Pocs dies després, Puentes Saavedra va quedar en llibertat, malgrat ser acusat d’un crim a Colòmbia.

Una part d’aquest àudio es reprodueix al documental Gonzalo Boye. El enemigo público, que es va presentar a la Filmoteca de Catalunya i que es podrà veure a Filmin, a partir del 4 d’octubre. Al documental, Boye no dubta a responsabilitzar el fiscal Ignacio de Lucas de l’acord policial que va portar al canvi de la declaració de Puentes Saavedra. Argumenta que un pacte d’aquesta mena no és a l’abast d’una decisió de la policia. Preguntada per aquest diari, una portaveu de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha declinat respondre a aquestes greus acusacions.

Elevades penes de presó

De Lucas, que ha ascendit de la Fiscalia Antidroga a la Fiscalia Europea, demana per a Miñanco 31 anys i 6 mesos de presó en considerar-lo el cap d’una organització criminal dedicada al tràfic de drogues; per a Boye sol·licita 9 anys i 9 mesos de presó pel delicte de blanqueig de capitals en concurs amb el de falsedat documental, i per a Puentes Saavedra, (alies el Gordo o Salvador), 10 anys de presó per suposadament haver ocultat beneficis il·lícits de Miñanco a través de la seva empresa Complitun Seguridad Internacional, que compartia amb Manuel Pedro Gónzales Rubio, també acusat i a qui el fiscal demana 24 anys de presó per dues temptatives d’homicidi, a banda d’altres delictes.

La conversa delatora

ElNacional.cat ha tingut accés a tot l’enregistrament de l’àudio, que Boye va decidir enregistrar amb el seu mòbil, de manera improvisada, quan es va trobar als passadissos dels jutjats amb Prieto, el 4 de gener del 2023. L’advocat li reconeix que Puentes Saavedra hauria arribat a un acord amb la policia. Precisament, l’acusat va incriminar Boye en una declaració de 24 de juliol del 2019, i va quedar en llibertat el 5 d'agost, amb l’informe favorable del ministeri fiscal. Quan, al jutjat, es va preguntar a Puentes Saavedra si agents de la policia espanyola l’havien anat a veure a la presó perquè canviés la seva versió a canvi de la llibertat, es va acollir al seu dret a no declarar. Per tant, és una declaració espúria que s’hauria d’eliminar com a prova, sosté la defensa de Boye, que encapçala l’advocat Eduardo Ezequiel García Peña. S'insisteix que l'enregistrament és legal perquè Boye hi participa i és en condició de processat, no d'advocat, que ha de mantenir el secret professional de les causes que porta.

A més, després de la nova declaració inculpatòria, el 21 d'octubre del 2019 la policia va entrar al despatx i al domicili de Boye, i es van endur i va copiar les dades que tenia al mòbil professional i a l'ordinador des d'abans del 2010 fins a l'octubre del 2019, malgrat que la investigació es va iniciar el febrer del 2016. La defensa de Boye sosté que és "una causa general" contra ell i que no es van protegir els casos que portava com a advocat, com ara la defensa del president Puigdemont. Fins i tot, es denuncia que es van fer servir les línies de defensa que tenia Boye, com ara les contradiccions de l'acusat comprat en aquest procediment, per utilitzar-les en contra seva.

El so de fons de la gravació demostra que la conversa es produeix en el passadís d’una seu judicial.

Boye: O sigui. A veure, a ell la policia li ofereix fer un tracte...
Prieto: Sí, sí, és clar. Van anar un munt. És a dir, està molt bé [que hagis] demanat les visites que s’han fet a la... és que ell, quan el portava jo, estaven anant allà a veure’l.
Boye: Els de la UDEF.
Prieto: No sé qui, però de la policia ... L’estaven anant a veure a Segòvia. I allà va ser quan va canviar la declaració. I després va sortir, al cap de dues setmanes.
Boye: Van ser setmanes o quatre dies...
Prieto: O als quatre dies, o als quatre dies. O als quatre dies.
Boye: El que no sé és el que li van oferir.
Prieto: Segons em va dir a mi ell, sortir en llibertat.
Boye: I allò de Colòmbia?
Prieto: Pel que jo sé, allò de Colòmbia estava allà... jo què sé el que ha passat a Colòmbia.
Boye: Allò del mort.

Prieto: Sí, allò del mort, sí, sí sé el que ha passat, allò del mort, però no sé si hi ha procediment allà o no hi ha procediment.
Boye: Hi ha un procediment, però aquí no informen cap allà.
Prieto: Jo, a ell, li vaig acabar de fer una cosa que tenia a l’Audiència Provincial, però en aquella, en l'endemig aquell, en aquella època el tema... a més jo li vaig preguntar, dic, compte, dic, home que això és pa per avui i fam per a demà, ja veurem i el que... segons el que jo sé que li havien ofert sortir en llibertat, li havien ofert la llibertat, perquè ha dit que l’hi havien ofert a ell, diu, em demanaran la llibertat, i després la resta va sortir més tard...

La prova dels geolocalitzadors

Una segona prova exculpatòria, aportada per Boye, és una pericial de geolocalitzadors dels mòbils dels acusats per posar en dubte una reunió entre ells. En concret, Manuel Puentes Saavedra i Manuel Pedro González Rubio van assegurar que juntament amb Sito Miñanco van participar en una reunió al despatx d’advocats de Boye, a Madrid, el febrer del 2017, per parlar de la recuperació d’uns 889.620 euros intervinguts a l’aeroport de Barajas, utilitzant contractes ficticis. Això no obstant, Boye assegura que aquesta reunió no es va produir mai i ho demostra amb les metadades dels dispositius mòbils i la geolocalització de determinats acusats.

Segons aquestes dades, en el moment en què suposadament s’estava celebrant la reunió al despatx de Boye a Madrid, Sito Miñanco era a Algesires i González Rubio era a Colòmbia. Pel que fa a Fuentes Saavedra, sí que era a la capital espanyola, però només va romandre uns minuts a l’àrea que cobreix l’antena de telefonia (BTS) que correspon al despatx professional de l’advocat, i no va coincidir amb Boye el temps mínim que hauria calgut per celebrar una reunió. Així ho detalla la pericial encarregada per la defensa.

Al documental, Boye sosté que l’han perseguit perquè defensa el president Puigdemont i la causa independentista catalana. Indica que el tema dels diners és una qüestió que es va resoldre en l’àmbit contenciós administratiu, però que des de la Fiscalia se’l va implicar i perseguir quan l’abril del 2018 les autoritats judicials d’Alemanya van deixar en llibertat el president a l’exili. El jutge Pablo Llarena va rebutjar el lliurament de Puigdemont només pel delicte de malversació de fons, com van aprovar els tribunals alemanys, que, al final, el van deixar en llibertat. Volia tenir Puigdemont pel delicte de rebel·lió, tal com va processar els membres del Govern que el 2017 no van anar a l’exili. Sis anys després de la detenció d’Alemanya, el jutge Llarena manté l’ordre de detenció a l’estat espanyol de Puigdemont, a qui no vol aplicar la llei d’amnistia, però no activa noves euroordres de detenció, tot i que l'actual diputat de Junts ja no té la immunitat d’europarlamentari.

Rebaixa de penes a acusats

Gonzalo Boye insisteix que els fets dels quals se l'acusa ja es van jutjar en un procediment contenciós administratiu obert arran del decomís de diners que portaven diversos investigats a les seves maletes a l'aeroport de Barajas. El fiscal acusa Boye d'aportar a aquest procediment administratiu contractes de compravenda elaborats expressament amb la finalitat d'acreditar l'origen dels diners intervinguts.

En una entrevista recent a ElNacional.cat, Boye manifesta que ara ha sabut que els nous fiscals del cas estan oferint una rebaixa de la condemna a diversos processats perquè no entrin a la presó, a canvi que mantinguin la incriminació de l’advocat de Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!