El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va declarar al jutge Juan Carlos Peinado que s'acollia al dret a no declarar, que li reconeix la llei en qualitat de cònjuge d'una de les persones investigades, en el cas contra la seva dona, Begoña Gómez, i dues persones més, en un breu interrogatori com a testimoni, el 30 de juliol passat que es va realitzar al palau de la Moncloa. L’àudio d'aquesta declaració s’ha entregat a les parts personades, aquest dilluns, i s’ha divulgat. L’interrogatori no arriba als dos minuts. En aquest sentit, la ministra portaveu, Pilar Alegría, ja va advertir que la declaració del president socialista es divulgaria, un cop l'àudio el tinguessin les parts —on hi ha grups ultres com Vox i Manos Limpias— com així ha passat. El jutge investiga Begoña Gómez pels delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis.

A continuació es reprodueix l’interrogatori de jutge Peinado:

Bon dia. Ens pot dir quin és el seu nom i cognoms, si us plau?
Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Es tracta de practicar una diligència consistent en la presa de declaració, si vostè desitja declarar, per la qual cosa l'informaré a continuació. Existeixen en aquest moment tres persones que tenen la condició d'investigades. Per preguntar-li si tenia relació amb alguna d'elles. La primera d'elles es la senyora Begoña Gómez Fernández. Amb aquesta persona té vostè algun tipus de relació de parentiu, amistat, enemistat?

És la meva esposa.

El jutge Peinado també li anomena els altres investigats, l'empresari Juan Carlos Barrabés i el rector de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Joaquín Goyache. I tot seguit, el magistrat informa Sánchez que com que la seva dona és una de les investigades, està dispensat de declarar en tot allò que pogués la perjudicar, també referent als altres dos imputats.

Una vegada que crec que això està prou informat, el primer que haig de preguntar-li és si vostè s'acollirà a la dispensa de declarar o, per contra, vol prestar declaració?
Senyoria, m'acullo a la dispensa de l'article 416.

No desitja prestar declaració respecte de cap de les preguntes que se li poguessin haver formulat?
Desitjo acollir-me al dret que ve reconegut en la llei.

I el magistrat tanca el curt interrogatori.

 

Querella contra el jutge

El titular del Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid es va negar a acceptar una declaració per escrit del president Pedro Sánchez, com és habitual a les persones aforades, i es va plantar a La Moncloa. Aquest fet li ha provocat que l’Advocacia de l’Estat, en nom del president del govern espanyol, li ha presentat una querella pel delicte de prevaricació per investigar Gómez només perquè és la dona del líder del PSOE i "sense tenir indicis" delictius. Per la seva part, el fiscal del cas ha demanat tota la informació de la causa, abans de pronunciar-se si subscriu la querella. 

Paral·lelament, el pròxim 30 de setembre està previst que l'Audiència de Madrid decideixi, a petició de la pròpia imputada i de Fiscalia, si arxiva el cas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!