Paraules contundents i comprometedores del jutge instructor del cas Volhov, Joaquín Aguirre. El magistrat va ser gravat parlant amb altres persones en dependències judicials mentre es referia a la suposada trama russa del Procés en uns termes que evidencien clarament el biaix polític de la instrucció que està duent a terme. L'enregistrament ha estat publicat aquest dilluns per Canal Red, el canal de televisió que dirigeix l'exvicepresident Pablo Iglesias, i s'hi sent com Aguirre assegura que l'amnistia serà la tomba del govern de Pedro Sánchez i que va ser per ell que el passat mes de gener es va rebutjar el primer dictamen d'aquella llei.

La primera de les gravacions que se sentia va ser enregistrada, segons Canal Red, dos mesos abans que el 21 de juny el jutge publiqués la interlocutòria amb què va intentar esquivar l'amnistia, obrint una peça separada al cas Volhov per investigar per traïció tretze persones, entre les quals, els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas. En ple debat sobre l'aplicació de la llei d'amnistia, Aguirre apunta a l'àudio que “serà la tomba”, que al govern de Pedro Sánchez li queden “dos telenotícies alemanys”. “Dos. I ja està. A prendre pel c...”, sentència emprant un vocabulari especialment barroer.

El partit soc jo

Amb aquesta referència als "telenotícies alemanys" el jutge es refereix a un reportatge de la televisió pública alemanya emès a finals de gener en què Aguirre va aparèixer comentant la investigació oberta sobre la suposada trama russa i parlant de l'intent de Rússia d'infiltrar-se a través del procés polític independentista de Catalunya a totes les democràcies liberals de l'Europa Occidental. Aquesta intervenció va provocar la recusació del jutge per part de la defensa de Josep Alay. Això no obstant, l'Audiència va rebutjar-la.

En l'enregistrament, Aguirre assegura que davant de la situació creada per la llei d'amnistia “hi ha gent que s’està situant ja", que "ha pres partit”. “I el partit soc jo”, sentencia.

"La llei es va tombar per mi"

La segona gravació que se sent es va enregistrar abans, el dia 1 de febrer, l’endemà que no es va aprovar el primer dictamen de la llei d’amnistia que es va portar al ple del Congrés. En aquell ple, el PSOE no va acceptar les darreres esmenes de Junts per blindar la llei i el partit de Carles Puigdemont va votar en contra de la proposta, la qual cosa va impedir que s’aprovés. A la conversa, el jutge s’atribueix el fracàs del text. “M’han dit que ahir això de la llei d’amnistia es va tombar per mi”, assegura.

A començaments de juny, l’Audiència de Barcelona va rebutjar prorrogar de nou la investigació pel cas Volhov i va retreure al jutge que no havia fet res entre gener i juliol del 2023, per la qual cosa li va ordenar que arxivés la investigació o la portés a judici. Això no obstant, el dia 21 de juny Aguirre va anunciar l'obertura de la peça separada en què intenta esquivar l'amnistia investigant Puigdemont i Mas per traïció. Aquest intent ha provocat la reprovació del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que li va fer arribar una resolució que va dictar al mes de juliol de 2020 el magistrat Alejandro Abascal, de reforç en aquest jutjat especial, en la qual tanca una investigació "un suposat ciberatac perpetrat per persones afines al moviment independentista català i membres d'agències de la Federació Russa" per falta d'indicis i en el qual, assegura, que "només hi ha opinions".