Un àudio publicat per la cadena SER aquest dijous mostra com una hora abans de l'enviament del missatge d'alerta, el dia de la DANA a les 20.11 hores, el centre de control que reunia totes les autoritats ja estava discutint sobre aquest sistema d'alerta massiu. Aquesta versió contradiu la que ha explicat aquest mateix dijous la consellera d'Interior i Justícia valenciana, Salomé Pradas, assegurant que va rebre una trucada a les 20 hores del govern espanyol advertint del perill del trencament de la presa de Forata i que, a continuació, un tècnic va explicar la possibilitat d'enviar un missatge pel sistema ES-alert

En l'àudio s'escolta com les diferents persones que participen en la reunió discuteixen com s'implementarà l'enviament de missatges d'alerta. Aquesta és la transcripció de l'àudio que publica la SER.

Consellera de Justícia i Interior: Està passant a molts municipis, efectivament.

Delegada del Govern a València: Dic d'aquesta zona, sobretot perquè els missatges els arriben?

Tècnic: Vaja... em permet consellera?

Consellera: Sí, sí.

Tècnic: És important que siguem el més redundant. Immediatament, cal enviar el missatge, també es parlarà amb À punt, la televisió pública perquè enviï aquest missatge. Es difondrà també a través de les emissores tradicionals, emissores analògiques... Evidentment, quan torni la cobertura o una persona que estigui en trànsit i passi per aquests municipis, immediatament rebrà el missatge perquè aquests missatges pots posar un període de cadència, pots dir que durant una hora tot el que entri i surti de la zona ho rebi, amb la qual cosa buscarem aquesta redundància. Evidentment es poden donar situacions. Tractarem de ser totes les urgències que estem aquí el màximament redundant per difondre el missatge.

Delegada: D'acord, perdoneu, una pregunta. Tenim constància dels municipis que estan sense llum i sense cap mena de comunicació. Ho dic perquè a mi per exemple m'ha dit l'alcalde de Llombai que ells estaven sense llum...

Una altra veu masculina: Ens n'assabentem perquè els alcaldes... [àudio inintel·ligible]

Delegada: La llum va i ve.

Què és el sistema ES-Alert?

El sistema ES-Alert és un sistema d'alertes d'emergència que permet enviar missatges d'avís massiu a la població a través de dispositius mòbils, com ara telèfons mòbils i altres mitjans electrònics, en casos d'emergències i situacions de crisi. Està basat en la tecnologia de Cell Broadcast, que permet enviar missatges de forma ràpida i eficient a totes les persones que es troben en una determinada àrea geogràfica, sense necessitat que els dispositius estiguin registrats o connectats a una xarxa de dades mòbils.

Aquest tipus de sistema és fonamental per avisar la població en situacions d'emergències com ara incendis forestals, inundacions, terratrèmols, accidents industrials, alertes de seguretat, etc., garantint una comunicació directa i ràpida amb les persones afectades.

A Espanya, ES-Alert ha estat implementat i provat a diverses comunitats autònomes, com a part de l'esforç per modernitzar i ampliar les capacitats de resposta davant d'emergències. Algunes de les comunitats que han posat en marxa proves o implementacions d‟aquest sistema inclouen: Madrid, Catalunya, Andalusia, País Valencià i Galícia.

En aquests llocs han fet proves pilot per verificar l'efectivitat del sistema, generalment coordinades per la Direcció General de Protecció Civil i Emergències i en col·laboració amb els operadors de telefonia mòbil. La implementació de l'ES-Alert forma part d'un projecte més ampli en l'àmbit estatal, amb l'objectiu que totes les comunitats autònomes tinguin accés a aquest tipus de tecnologia i puguin utilitzar-la en cas d'emergències. El desplegament del sistema respon a una directiva de la Unió Europea que insta tots els estats membres a tenir un sistema d'alertes públiques basat en telefonia mòbil. L'adopció d'ES-Alert cerca millorar la seguretat de la població i la capacitat de resposta en situacions crítiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!