Des de que el rei emèrit Joan Carles I va marxar a viure als Emirats, a principis d'agost de 2020, són molts els escàndols que s'han fet públics sobre l'exmonarca. El darrer podria ser qualificat de coincidència, ja que Espanya ha entrat per primera vegada al rànquing de venedors europeus d'armament als Emirats Àrabs, un dels països involucrats en la guerra del Iemen, tal i com assegura el diari Público.

Així ho confirma la base de dades sobre exportacions de material de defensa durant l'any 2020 que el·labora el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE), que situa Espanya al número 3 de la llista de subministradors d'armes als Emirats.

Tot podria ser una coincidència, però aquesta entrada d'Espanya al rànquing de venedors d'armes coincideix amb l'arribada de Joan Carles I als Emirats, on té contacte amb les més altes esferes del règim. 

Pel que fa al nombre de llicències d'exportació concedides a Espanya durant el 2020, només ha estat superada per Alemanya amb 78 i França amb 140. El 2020 Espanya va rebre 34 llicències d'exportació al règim dels Emirats per un valor total de 60 milions d'euros. 

Segons recorda el diari Público, la plataforma Armes Sota Control (integrada per Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Greenpeace y FundiPau) ja va advertir en el seu informe de 2020 sobre els gairebé 24 milions en munició, 1,2 en bombes, torpedes, coets i míssils, 4,8 en sistemes de direcció de tir o més de 200.000 euros en blindats" autoritzats per Espanya durant l'any passat, "tots ells susceptibles de ser usats al Iemen".

Joan Carles i les armes

El passat 11 de juliol, el mateix diari que ha fet pública aquesta informació, va publicar que Joan Carles I va aconseguir forjar la seva fortuna a través del tràfic d'armes a països Àrabs. Un frau perpetuat al costat del que va ser el seu administrador privat, Manuel Prado i Colón de Carvajal. 

El text es remunta a l'any 1977, quan va nomenar Prado senador per designació reial, "així com administrador solidari al 50% de tots els seus negocis, començant per la venda d'armes". Va ser llavors quan, en una visita a Riad - la capital i principal centre de negocis de l'Aràbia Saudita -, Joan Carles va iniciar els negocis per a la fundació d'una empresa "per canalitzar el comerç entre els dos països":Alkantara Iberian Exports

L'empresa Alkantara Iberian Exports Limited, fundada a Londres el 1978, hauria permès que Joan Carles I amassés part de la seva fortuna aprofitant la seva condició de cap de l'Estat per fer un entramat empresarial amb aparença legal i secreta per dur a terme durant anys tràfic d'armes.

Entre les operacions hi ha comissions de 570 milions de dòlars entre 1980 i 1990. L'empresa està participada al 50% per dons públics espanyols gràcies a l'aportació de l'Institut Nacional d'Indústria (25%), i del Foment del Comerç Exterior (25%). El 50% restant era del delegat saudita, Adnan Khashoggi, i el president era l'amic de Joan Carles I Manuel Prado y Colón de Carvajal.

 

Foto principal: El rei emèrit Joan Carles I / Europa Press