La sindicalista i militant comunista mallorquina Aurora Picornell va ser assassinada el 1937 amb tres trets al cap després d'haver estat apallissada pels seus capturadors franquistes. Així ho confirma l'autòpsia publicada aquest divendres que s'ha realitzat a les seves restes mortals, que es van localitzar en una fossa comuna de Manacor. La figura de Picornell va tornar recentment a la memòria col·lectiva pel criticat gest del president del parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), que va trencar una imatge de la sindicalista en plena cambra legislativa. La família de Picornell i l'Associació Memòria de Mallorca han denunciat Le Senne per delicte d'odi i l'autòpsia correspon a l'informe que la família ha remès al jutge.

L'informe del forense, avançat pel diari balear Última Hora, confirma que Aurora Picornell va patir una mort violenta "de caràcter homicida" juntament amb altres companyes. Totes elles estaven empresonades i la nit de Reis de 1937 van ser tretes per la força, torturades i executades. En concret, en el cas de Picornell va morir amb tres trets al cap, ja que presenta al crani dos orificis d'entrada i tres de sortida: a la templa, a la cara i en l'occipital. L'autòpsia també confirma que va ser sotmesa a un calvari violent, ja que presenta fractures en braços i cames. Les restes de Picornell, que tenia 24 anys, es trobaven amb els d'unes altres dues víctimes, també torturades i assassinades a trets, si bé encara no s'ha identificat la seva identitat. També presenten fractures en les extremitats i forats de bala a crani i mans. Això últim indica als forenses que s'haurien tapat la cara i el cap amb les mans abans de ser executades.

El cas Le Senne

El president del parlament balear, Gabriel Le Senne, va al·legar la setmana passada davant del jutge que va trencar la fotografia de Picornell de manera accidental, aplicant el reglament sobre els membres de la Mesa, i va assegurar que hagués fet el mateix amb qualsevol altra imatge que hagués tingut allà exhibida, posant-ne com a exemple una del dictador Francisco Franco. També va explicar que havia demanat disculpes pel gest, si bé es va reafirmar que va complir el reglament de la Cambra. Per la seva part, la família va lliurar al jutge controvertides opinions que Le Senne havia escrit contra la figura d'Aurora Picornell a les seves xarxes socials, amb la intenció de demostrar que hi va haver una intenció d'odi.

L'incident es va produir durant el debat parlamentari sobre la derogació de la llei de memòria democràtica que impulsen PP i Vox en totes les comunitats autònomes en les quals governen. Le Senne va arrencar les fotografies de l'ordinador de la vicepresidenta segona de la Cambra, Mercedes Garrido (PSOE), durant un intens debat. Le Senne va argumentar la necessitat de "preservar la neutralitat de la sala" i va exigir la retirada de les imatges. Però les diputades socialistes es van negar i van respondre que les fotos estaven allà com a "acte de justícia i reparació". Llavors, el president balear va agafar les imatges i les va esgarrar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!