L'espectacle del president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, que va estripar una fotografia d'Aurora Picornell durant un ple de la cambra, continua portant cua. Dues setmanes després d'aquest xou, el Parlament de Catalunya ha respost l'ultra de Vox amb diputats de diferents partits (Junts, ERC, els Comuns i la CUP) lluint imatges de Picornell i la resta de Roges del Molinar —comunistes afusellades durant la Guerra Civil a Palma i que van esdevenir una icona de l'antifranquisme— en el ple que ha servit per posar en marxa el rellotge per a una repetició electoral al país.

Samarreta Wagenberg i fotografies Aurora Picornell Parlament Carlos Baglieto
Imatges de les Roges del Molinar als escons d'ERC i la CUP / Foto: Carlos Baglietto

 

Des del faristol del Parlament, Laia Estrada de la CUP, ha explicat que han volgut lluir les fotografies de les Roges del Molinar per mostrar el seu rebuig contra "tots els feixismes". "És important reivindicar-les per dir que no aconseguiran esborrar la història del nostre poble. Les seves idees són tan vigents avui com ho eren llavors", ha subratllat Estrada, que ha intervingut just després de Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana. Aquests dos partits comparteixen el grup mixt, tot i que des de la CUP encara mantenen converses per evitar conviure amb el partit ultra. 

Reivindicació de les Roges del Molinar 

El xou de Vox al Parlament balear, que continuarà presidint la institució després que el PP hagi rebutjat acceptar els vots del PSIB de Francina Armengol per fer cessar Le Senne d'aquest càrrec —hi va arribar amb els vots dels de Marga Proehns—  per col·locar-hi un popular, ha servit per reivindicar la figura de les Roges del Molinar, que per molta gent encara era desconeguda. En el primer ple a la cambra balear després de l'escàndol, l'hemicicle es va omplir de les mateixes fotografies que Le Senne va estripar i fins i tot diputades socialistes van lluir un ventall amb la bandera republicana a la Mesa de la institució. 

La mateixa tarda que Le Senne va fer bocins la fotografia al Congrés ja va tenir-hi una resposta. Els diputats de Sumar van imprimir a correcuita la mateixa fotografia per mostrar-la al ple, mentre Vicenç Vidal va reivindicar des del faristol la figura d'aquesta icona de l'antifranquisme. La seva intervenció va provocar els aplaudiments de diputats d'altres grups parlamentaris, com el PSOE o ERC. La presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, té com a imatge de perfil des d'aquell dia a les xarxes socials la fotografia de la Roja del Molinar més destacada, Aurora Picornell. També s'ha iniciat una recollida de signatures per demanar la dimissió de Le Senne, s'han organitzat manifestacions i homenatges davant del bust de Picornell a Palma i el ministeri de Memòria Democràtica ja ha anunciat que traslladarà a la Fiscalia l'actuació de l'encara president del Parlament de les Illes Balears. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!