L'interès de Joan Carles I per fixar el seu lloc de residència a Abu Dhabi no és una casualitat. Malgrat un conveni del 2006 entre Espanya i els Emirats Àrabs Units per evitar que els espanyols puguin acollir-se a les avantatges fiscals d'aquest país i, tenint en compte que l'emèrit no compta amb un passaport àrab, sí és possible aconseguir importants beneficis si fixa el seu lloc de residència a Abu Dhabi i s'acull al que es coneix com a Visa d'Or.

Aquesta es va crear per atraure talent occidental a l'emirat i poder viure-hi sense problemes a tots aquells que no siguin descendents directes d'una persona àrab ni compleixin els requisits amb què l'emir atorga aquest estatus. És evident que Joan Carles I no és el perfil de metge, investigador o joves promeses d'estudiants amb què aquestes vises d'or es van crear però sí compleix un requisit pel qual ha passat a tenir-la: disposar de capital i dipositar-lo en un fons d'inversió al país. Una altra opció seria adquirir un immoble per un valor, mínim, d'1,5 milions d'euros. L'opció de Joan Carles és la primera i gràcies a ella gaudeix automàticament d'un permís de deu anys. Als seus 84 anys, tenir assegurada una dècada amb un permís especial és com comptar amb un passaport indefinit.

Visat per a Felip VI, un equip de confiança i una "treballadora domèstica"

Segons el mateix portal àrab, a efectes pràctics Joan Carles també aconsegueix una gran comoditat fiscal en el que ells mateixos anomenen "una mena de visat". I la quantitat és assumible per Joan Carles. Així doncs, es demana una d'aquestes quatre opcions: un dipòsit de capital mínim de 10 milions d'AED (1,5 milions d'euros) a un fons d'inversió/compte bancari a Abu Dhabi; establir una empresa de 2 milions d'AED (500.000 euros) o més a Abu Dhabi o un soci d'una empresa existent o nova amb una contribució financera; tenir una empresa que paga regularment impostos del govern federal de 250.000 AED anuals (62.000 euros); o ser soci d'una empresa que pagui impostos federals, amb una contribució financera d'almenys 250.000 AED en impostos anuals.

D'altra banda, les inversions s'han de conservar almenys dos anys després de l'emissió del visat. I aquesta inclou "visats per a cònjuges, fills, un assessor i un director executiu". Per això, indirectament Felip VI i les infantes Elena i Cristina, se'n poden beneficiar i Joan Carles compta amb el seu propi equip que també té allà la residència sense cap mena de problema. A més, el titular del visat pot "patrocinar una treballadora domèstica, subjecte a la normativa pertinent". Des de que va entrar en vigor l'any 2018, s'han concedit 7.000 visats d'or a persones de 103 nacionalitats entre les quals destaquen més de 200 metges empleats per l'Autoritat Sanitària de Dubai en la lluita contra el coronavirus. Pel que fa als esportistes que han rebut aquest privilegi hi ha Cristiano Ronaldo però també Luis Figo, Roberto Carlos, Miralem Pjanic o Didier Drogba.

L'actriu índia Pranita Subhash amb la seva Visa d'Or àrab, són pocs els rostres públics que decideixen fer gal·la d'aquest permís

Amb aquest visat, Joan Carles pot burlar les normes tributàries actuals que impedirien al rei emèrit passar temporades a Espanya i tributar a Abu Dhabi, on ha decidit fixar la seva residència. Sota aquest escenari, el rei emèrit hauria de tributar a Espanya tant pel seu patrimoni com per les seves rendes de capital, incloent els comptes a l'estranger, sense poder beneficiar-se de la zero tributació dels Emirats per a l'IRPF i l'impost sobre Patrimoni. Aquests avantatges tan sols es poden marcar amb el permís de residència, que ja hi compta, i la nacionalitat emiratí. Però aquest darrer condicionant, el de la nacionalitat, tot i no tenir-la sí compta amb el visat d'or, i per tant li permet derivar una gran quantitat dels seus diners cap a aquest país, sota el pretext de les 'inversions'.