Més català. Amb l'anunci de l'acord sobre el català a les escoles que va fer-se públic aquest dimarts per la tarda, ja comença a qüestionar-se què passarà a partir d'ara als centres. La nova llei, que acabarà de tramitar-se al Parlament el divendres, amb tota previsió, té per objectiu defensar el model actual d'immersió lingüística, segons afirmen les formacions independentistes d'Esquerra Republicana i Junts. A més, també vol fer caure la responsabilitat sobre la Conselleria d'Educació, per a no deixar desprotegides les direccions dels centres davant de la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% de classes en castellà. Malgrat les discrepàncies d'aquests punts amb el PSC (que veu el castellà com a nova llengua vehicular) i la CUP (que afirma que els mestres encara seran vulnerables), el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha volgut insistir en aquesta línia que celebra ERC i Junts sobre la nova llei.

 

"El que fem avui és un acord de país per refermar el model d'escola catalana i protegir jurídicament les direccions, els mestres i els projectes lingüístics davant una sentència que és una aberració pedagògica i no té cap mena de sentit", ha llançat durant una interpel·lació al ple del Parlament. Només una estona abans, la cambra catalana ha celebrat la primera votació de l'acord sobre el català, amb més d'un centenar de vots a favor. Així, ha remarcat que amb aquesta mesura es podrà garantir que tot l'alumnat tingui competències orals i escrites de català i castellà quan acabi l'educació obligatòria, sense imposicions percentuals. "I ho fem aplicant la pedagogia", ha dit.

Pel que fa a sobre qui recaurà la responsabilitat davant els tribunals, ha garantit que recaurà en el seu Departament. "Assumirem tota la responsabilitat davant la legalitat dels projectes educatius, aprovant i validant els projectes lingüístics dels centres educatius". I és que amb la nova legislació, cada escola presentarà el seu propi projecte en què explicarà de quina manera usarà el català i el castellà a les diferents assignatures i als diversos programes educatius, segons les necessitats específiques. Posteriorment, serà la Conselleria la que donarà el vistiplau a aquest programa.

"Volem que tot l'alumnat visqui en català"

Més enllà, també ha avisat que Educació farà un seguiment d'aquests projectes lingüístics per tal de confirmar que s'apliquen els projectes lingüístics aprovats a cada centre. "Han de tenir un reflex real a les nostres aules. Els nostres mestres no poden triar la llengua en què fan classe", ha advertit, davant la realitat que això ja és així en moltes escoles a Catalunya. Tot plegat, té per objectiu fer front a una davallada en l'ús del català durant els darrers anys. "El que fem és reconèixer aquesta situació indesitjada i desplegar un pla d'impuls als centres educatius", ha explicat. I no només això, sinó que també ha indicat quin és l'objectiu de la seva Conselleria: "Volem que tot l'alumnat visqui en català, estimi el català, i tingui un ús racional del català, ja que és llengua que uneix, dona cohesió social, igualtat d'oportunitats i equitat".