Amb un nou Govern independentista a punt d'aterrar a la Generalitat de Catalunya i amb un 52% dels vots a favor de l'autodeterminació en les darreres eleccions, la diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha preguntat en el ple d'aquest dimecres a l'executiu espanyol de Pedro Sánchez què pensa fer davant el nou escenari a Catalunya. Sense gaires sorpreses, la resposta del ministre Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, no ha sortit del guió que els socialistes fa anys que defensen: "Diàleg", "agenda pel retrobament per fer una Catalunya millor en una Espanya millor" i ni sentir a parlar de l'autodeterminació perquè "no és d'aplicació a Catalunya".
Aquest immobilisme en la resposta d'Iceta ha fet que la diputada cupaire llencés davant el Congrés un missatge a ERC en què l'advertia de la inutilesa de la taula de diàleg. Al seu entendre, tant el PSOE com Podem han demostrat que tenen altres prioritats que "no són servir al poble" i, per tant, "no ens seran útils". "Comença el compte enrere amb la taula de diàleg. Us avisem: serem pacients, però ascètiques", els ha advertit.
Vehí carrega contra Iceta
"Quina és la seva proposta de diàleg? La ciutadania catalana ha tornat a votar referèndum i amnistia. Vostè respondrà a aquesta petició? Perquè ni els tribunals ni els cops han canviat la ciutadana", ha preguntat la cupaire al govern espanyol.
Vehí ha assegurat que la Constitució espanyola "no serveix per a les necessitats de transformació del nostre poble, ja que Espanya és una presó dels pobles". "Volem sobirania davant un govern espanyol que és una sagnia de fons públics, que es nega a regular els lloguers i que no investiga el franquisme. És un estat hostatge d'una Unió Europea que és corresponsable dels fets de Ceuta i de la mort de milers de persones al mar. Volem poder decidir i fer política pel nostre poble, cosa que el PSOE ja ha renunciat", ha clamat.
En aquest sentit, ha reclamat que es "deixi de perseguir el catalanisme organitzat", una llei d'aministia i un referèndum d'autodeterminació.
Què diu l'acord de Govern?
En el document es detalla que "ERC aposta per seguir explorant al màxim la Taula de Diàleg i es compromet a no dilatar la taula innecessàriament", mentre que per la seva part, "Junts assumeix donar una oportunitat a aquest espai". I s'afegeix que "l’escepticisme i els dubtes de Junts per Catalunya sobre els resultats de la Taula de Diàleg, Negociació i Acord, no seran un impediment per treballar i participar lleialment en el procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol.
A diferència del document rubricat amb la CUP, que li donava dos anys, no es fixa el marge temporal que es donarà a la taula. Només s'explicita que se sotmetrà a "monitorització amb objectius verificables per tal de garantir l’avaluació continuada sobre el grau d’assoliment de les fites metodològiques i polítiques plantejades prèviament per les formacions independentistes. A partir d'aquesta avaluació es decidiran els passos següents, inclosa la continuïtat del procés de negociació".