El recompte del vot estranger que ha fet perdre un escó al PSOE (121) i guanyar-ne un al PP (137) ha situat Junts per Catalunya encara més al centre d'una possible investidura. Ara ja no val una abstenció per fer president Pedro Sánchez, els socialistes necessiten 2 vots a favor de Junts. Davant aquesta situació el president a l'exili Carles Puigdemont ha fet una reflexió on afirma que "qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç". Puigdemont clarifica així que no es veurà afectat per possibles intents de xantatge des de Madrid, i afirma que des que és a l'exili ja ha estat objecte de "campanyes de difamació vergonyoses, d’articles vomitius sobre mi i la meva família". Amb aquestes paraules, publicades al seu compte de Twitter i acompanyades d'una llarga reflexió de la situació i la posició de Junts davant una possible negociació amb el PSOE, clarifica que el focus s'ha de posar en el "conflicte polític, molt seriós i profund. No en les persones, sinó en el país".
"Si fa sis dies el resultat provisional ja ens va situar al centre de la conversa i de les especulacions, amb els resultats definitius a les mans la posició encara ha quedat més contrastada: o Junts vota que sí, o el PSOE acaba facilitant la investidura de Feijóo (o la del candidat que els Populars proposin), o anem a la repetició de les eleccions. No ha passat prou temps per saber què acabaran fent els dos grans partits espanyols —el que ha perdut guanyant, i el que ha guanyat perdent—. En circumstàncies similars, van preferir repetir les eleccions. Per tant, cal mantenir la calma", afirma Puigdemont.
Seguidament, posa especial èmfasi en la idea que no li podran fer cap xantatge polític. El president a l'exili enumera una llarga llista de rumors, notícies falses i mentides intencionades que s'han dit sobre la seva persona des que va marxar a l'exili. "He rebut amenaces cada setmana, he estat objecte de campanyes de difamació vergonyoses, d’articles vomitius sobre mi i la meva família, de dossiers policials degudament filtrats involucrant-me en trames delirants. (...) M’han comparat, en articles en diaris seriosos, amb aquell miserable pilot de Germanwings que va estavellar deliberadament l’avió als Alps", són alguns dels exemples que posa Puigdemont. "Ho explica perquè hi hagi qui es pugui fer una lleugera idea de quin efecte em pot causar que diguin que si Junts no vota Pedro Sánchez em caurà el món a sobre i vagaré com una ànima sense pena", remarca Puigdemont, destacant que per a ell, no votar Sánchez no suposa cap mal major.
"Cal enfocar el conflicte Catalunya-Espanya"
"La Lluna és un conflicte polític molt seriós i profund, i és aquí on cal posar el focus. No en les persones, sinó en el país", resa la reflexió. Unes paraules amb les quals Puigdemont també treu pes a la decisió, afirmant que "tenir la clau és circumstancial. Un dia la tens i l’endemà no, i no ho podem perdre mai de vista". El president a l'exili també afirma que fins que "no recuperin el paràgraf perdut en aquest conflicte (allò de les “diversas vicisitudes” de què parlava fa un parell de dies), no entendran res i no estaran en condicions de tenir una conversa profitosa", fent referència a la posició de les forces espanyoles, en aquest cas el PSOE, respecte a Catalunya. "Tot el que podran aspirar és a apedaçar legislatures, i avançar d’esma pel camí de l’aigua. Com la vaca cega", conclou la reflexió.
Així queda el repartiment d'escons: 172 el bloc de dretes i 171 la coalició del PSOE sense Junts
El recompte del vot estranger (CERA) ha fet ballar escons. Concretament, un escó de Madrid que era del PSOE ha passat a mans del PP, alterant el panorama postelectoral i els possibles pactes i coalicions que faran falta per arribar a una investidura exitosa. El PP ha arrabassat un diputat al PSOE, de manera que el nombre d'escons total queda en 137 i 121 respectivament. El canvi de bloc d'aquest escó modifica les majories al Congrés i complica la investidura del president en funcions espanyol, Pedro Sánchez. Mentre que fins ara en tenia prou amb una abstenció de Junts per Catalunya, ara necessitarà el 'sí' de la formació.
El bloc de la dreta, que inclou PP, Vox, UPN i Coalición Canaria, passa a sumar 172 escons, mentre que el bloc progressista, format per PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG, passa a 171 diputats. D'aquesta forma, l'abstenció de Junts ja no és suficient, perquè els vots en contra de la dreta farien caure la investidura de Sánchez. L'única opció pel líder socialista, doncs, és aconseguir, almenys, el vot favorable d'un diputat de Junts i l'abstenció dels altres sis. Tanmateix, el més probable és que la formació independentista voti en bloc en un mateix sentit, de manera que tots haurien de votar 'sí'.