El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha aprofitat la seva intervenció durant la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per mostrar el seu malestar davant la incapacitat de l'estat espanyol per aconseguir impulsar l'oficialitat del català a la UE. "President Sánchez, les oportunitats s'han d'usar quan es presenten, si es deixen passar per por o incapacitat, les conseqüències no són agradables", ha advertit el polític independentista.
Puigdemont ha expressat la seva protesta l'endemà que la darrera reunió que ha celebrat el Consell d'Afers Generals durant la presidència de torn espanyola de la UE es tanqués sense que Espanya aconseguís aprovar l'obertura del procediment per reformar el reglament lingüístic de la Unió, tal com s'havia compromès Espanya. La incorporació del català, junt amb el gallec i l'euskera, entre les llengües oficials de la UE va ser el compromís que va assumir el PSOE per garantir que Junts donés els seus vots a Francina Armengol per presidir el Congrés dels diputats. Puigdemont va expressar ahir mateix el seu malestar per l'incompliment a través de les xarxes socials i va exigir Sánchez que defensi el català, si cal, davant del Tribunal de Justícia de la UE.
El polític independentista, que ha protagonitzat la seva intervenció en castellà, ha advertit a Sánchez que el problema d'Europa no han estat mai les promeses, sinó els incompliments d'aquestes. Ha advertit que "de l'incompliment neix la desconfiança, que pot posar en risc fins i tot un projecte", i que l'Europa de les persones no és res, si no se les escolta.
"Jo li parlo en la seva llengua materna, però no ho puc fer en la meva", ha denunciat Puigdemont que ha advertit que milions d'europeus que tenen el català com a llengua materna no podem utilitzar-la a Europa. "La nostra llengua d'expressió en aquesta cambra val menys que la seva", ha retret el president
També l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha retret que la presidència espanyola no se n'ha sortit amb l'oficialitat del català i ha advertit, en català, que "per justícia lingüística, pels drets de milions de catalanoparlants europeus, per la diversitat realment existent a Europa, la batalla pel català a Europa és una batalla justa que cal seguir donant i és urgent guanyar-la".
Izaskun Bilbao del PNB ha advertit que seran "exigents" amb la presència de l'euskera a la UE, mentre que la gallega Ana Miranda ha fet la seva intervenció en gallec, atès que Portugal fa que aquesta sigui una de les llengües oficials.
La llengua, però, ha protagonitzat només les intervencions de les forces nacionalistes. La compareixença de Sánchez davant del Parlament Europeu s'ha vist marcada per la tensió a la política espanyola arran la llei d'amnistia, que ahir ja va provocar un tens debat al Congrés dels Diputats.