El magistrat el Tribunal Suprem Pablo Llarena podria ordenar la detenció de Carles Puigdemont en el moment que aquest entrés en territori espanyol malgrat que hagi recuperat la seva immunitat parlamentària. Així ho han confirmat fonts jurídiques a El Confidencial, que asseguren que malgrat que el Tribunal General de la UE (TGUE) ha paralitzat provisionalment la suspensió de la immunitat parlamentària de Puigdemont, no està tan clara la seva llibertat de moviments a l’Estat espanyol.

Les mateixes fonts expliquen que segueix vigent la tesi expressada pel magistrat Llarena, segons la qual la immunitat parlamentària de Puigdemont com a diputat del Parlament Europeu no esborra els fets pels quals està imputat i pels quals compleixen condemna membres del seu govern. Llarena, a la interlocutòria del suplicatori que va presentar al Parlament Europeu el gener del 2020, afegia que les ordres de recerca, detenció i ingrés a presó seguien vigents malgrat la seva immunitat.

Els eurodiputats Clara Ponsatí, Carles Puigdemont i Toni Comín / ACN

La detenció, una possibilitat

El 2 de juny passat el TGUE va paralitzar “provisionalment” la suspensió de la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Tots tres van demanar la suspensió de l’execució de l'acord de l'Eurocambra sobre el suplicatori, argumentant que hi havia un risc real de ser detinguts i empresonats, la qual cosa impediria la seva feina de representar ciutadans de la UE.

La possibilitat que siguin detinguts és real i Puigdemont, Comín i Ponsatí en són conscients. De fet, no han expressat en cap moment la seva intenció de tornar-hi, per ara.  Els seus lletrats els han recomanat no fer-ho. L’escenari, però podria canviar en un futur, segons destaquen fonts judicials, que apunten a l’efecte que podria tenir la reforma del delicte de sedició, amb una reducció substancial de les  condemnes.

Divisió al govern espanyol

El retorn de Puigdemont ha estat precisament aquesta setmana, motiu de polèmica en el govern espanyol arran de les declaracions de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, quan va defensar, en paral·lel a la concessió dels indults, el retorn dels exiliats “per normalitzar la situació”. Les paraules de la líder d’Unidas Podemos va ser ràpidament contestada per ministres socialistes. Així José Luis Ábalos va manifestar que el que ha de fer Puigdemont és posar-se a disposició de la justícia per ser jutjat com la resta de presos polítics. En la mateixa línia, la ministra portaveu Maria Jesús Montero va assegurar que l’interès de la Moncloa és que el president de Junts sigui extradit a Espanya i jutjat pel Tribunal Suprem.

 

Imatge principal, el president de Junts i eurodiputat Carles Puigdemont el dia que es va paralitzar la suspensió de la immunitat / Efe