"Aquest és un sí amb condicions. Que quedi clar. És un sí carregat de nos, és un sí només a l'acord, és un sí amb guàrdia i vigilant". ERC votarà, tal com estava previst, a favor de la investidura de Salvador Illa després que la militància del partit aprovés amb un estret marge l'acord amb el PSC. En una jornada marcada pel retorn i la desaparició del president Carles Puigdemont, a qui els Mossos busquen per tot Catalunya per detenir-lo després d'haver tornat de l'exili, Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC, ha llançat un seguit d'advertències a Illa. Així, li ha deixat clar que si bé els dos partits han arribat a un acord i la militància l'ha aprovat, ERC sent "desconfiança i distància" respecte del PSC i que ara és el torn d'Illa, un cop sigui investit president de la Generalitat si no hi ha cap gir de guió d'última hora en aquesta jornada, convèncer-los amb "fets i no paraules" concretant les seves promeses. 

🟡 Puigdemont avui, DIRECTE | Operació Gàbia per la seva detenció i la investidura d'Illa, última hora

"Sí a una investidura, no a un Govern compartit"

Jové ha volgut remarcar així les distàncies que encara hi ha entre els dos partits tot i haver arribat a un acord d'investidura, reclamant que aquest no s'interpreti més enllà d'això: "Aquest no és un acord estratègic. No som al 2003. Des d'aleshores, els projectes polítics del PSC i d'ERC han divergit", ha assenyalat, advertint Illa que ara "no valdran incompliments ni cants de sirena". "És un sí a l'acord, al contingut, no a un Govern compartit ni a un sottogoverno", ha reiterat Jové des de faristol del Parlament per maldar de deixar fixada la posició del seu partit: sí a la investidura, però amb condicions i sempre depenent del desplegament de l'acord. 

Preocupació per un nou "escenari d'incertesa" 

Jové ha començat la seva intervenció donant la benvinguda a Carles Puigdemont de nou a Catalunya, on ha retornat després de gairebé set anys a l'exili. Mentre Jové parlava, l'operació Gàbia dels Mossos per detenir-lo encara estava en marxa, tot i que finalment la policia catalana l'ha acabat aixecant. "Avui hem pogut veure el president Puigdemont a tocar del Parlament, on hauria de ser. Ens n'alegrem profundament", ha assegurat Jové donant-li la benvinguda, tot i que ha lamentat que el seu retorn no es produeix en "condicions plenes". Per això, ha mostrat la seva preocupació per l'"escenari d'incertesa" que s'obre per al president Puigdemont, a qui el Suprem no ha aplicat l'amnistia que va entrar en vigor ja fa gairebé dos mesos. Finalment, ERC es va sumar a l'acte de benvinguda a Puigdemont, tot i els retrets creuats en aquests darrers dies.

Comprensió d'Illa amb la situació d'ERC

En el seu torn de rèplica, Illa ha mantingut un to d'agraïment amb el partit que, juntament amb els comuns, ha de permetre la seva investidura. Durant el seu discurs inicial, ha lloat la tasca de Pere Aragonès al capdavant del Govern, que en aquesta ocasió ha fet extensiu a tot el conjunt de l'Executiu. Tot i que ERC ha volgut manifestar la seva desconfiança i la necessitat que Illa desplegui el pacte (Jové ha assegurat que cap independentista es pot oposar al que en aquest s'hi recull, com el nou finançament), el candidat s'hi ha tornat a comprometre, com ja ha fet des d'un primer moment. Tot i mostrar la seva comprensió per les advertències que el sí d'ERC és només per a la investidura i no per la legislatura, també ha deixat clar que a ell li agrada "acabar els viatges" amb qui els comença.

Jové, al seu torn, ha agraït també el seu to i ha bromejat amb el fet que fa un any, ningú no s'hauria esperat que Illa reclamés l'aplicació de l'amnistia en els primers minuts del seu discurs d'investidura. Per això mateix, li ha exigit passar de les paraules als fets. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic