Ja va passar a la convenció del passat octubre a València. Sis mesos més tard, la història s'ha repetit a Sevilla: Isabel Díaz Ayuso ha estat rebuda amb ovació i aplaudiments al congrés extraordinari del Partit Popular, més que ningú altre. Ella no havia de ser la protagonista, però ha eclipsat tothom, fins i tot el gallec Alberto Núñez Feijóo que ha d'assumir les regnes de la formació. El seu discurs, un dels més esperats, ha estat a l'altura de les expectatives. Aquest cop ha carregat contra el que ha batejat com a "ecofeminisme resilient empoderat amb perspectiva de gènere sostenible" i ha denunciat que hi ha espanyols a qui es "priva" de poder estudiar en castellà. I també ha tingut un missatge per Feijóo: "No ens hem reunit aquí simplement per guanyar un congrés, sinó per guanyar eleccions".
La lideressa ha intervingut en el marc d'una taula de presidents de govern del PP. Ha estat la més escoltada i la que més s'ha fet escoltar. Responsable de la guerra que va portar a aquesta situació, Ayuso ha arribant encara amb factures per cobrar, recordant que "aquesta és la resposta a una crisi que mai hauria d'haver existit" i que ara toca "sortir de Sevilla enfortits al voltant d'un lideratge". I de seguida ha passat a l'atac, contra el govern espanyol "amb comunistes i que se s'aguanta en colpistes i amics de terroristes", un govern que "no existeix a Occident". I contra el que ha batejat, amb sarcasme, com a "ecofeminisme resilient empoderat amb perspectiva de gènere sostenible". Una Ayuso que no ha desaprofitat per contraposar-se a La Moncloa: "Nosaltres som el PP. No som buròcrates socialistes. I si el govern no en sap, que s'aparti. I si no entén, que deixi de fer tant mal".
Després d'aquest congrés, ha continuat la presidenta de la Comunitat de Madrid, toca "guanyar eleccions" (no només congressos) i "recuperar l'Espanya constitucional i la plena vigència de l'Estat de dret", una circumstància que no es dona ara mateix perquè "a alguns espanyols se'ls oculta la seva pròpia història i se'ls priva d'estudiar en la llengua comuna". I Ayuso ha advertit que la sobirania ha de ser sempre espanyola: "El futur de Catalunya, el País Basc, Ceuta i Melilla el decidim entre tots".
Feijóo, "alternativa" als independentistes
Albert Núñez Feijóo també ha participat d'aquesta taula, en la seva condició de president de la Xunta de Galícia. Ha fet un discurs breu, conscient que havia de tornar a parlar, i s'ha dedicat a reivindicar la seva gestió al capdavant de l'administració autonòmica. "Tenim polítiques alternatives al socialisme, al populisme i a l'independentisme. Tenim un model de gestió sòlid, seriós i perfectament reconeixible", ha defensat el dirigent gallec. Per la seva part, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha deixat clar després del pacte de coalició amb l'extrema dreta de Vox que "el que regiran són els principis, valors i polítiques del Partit Popular".
Només dos dels presidents s'han referit en els seus discursos al president sortint del partit, Pablo Casado. Han estat justament el president castellanolleonès, Alfonso Fernández Mañueco, i el de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas. La resta se n'han oblidat completament.
Rajoy i el 155
En la jornada d'aquest divendres també han intervingut els dos expresidents espanyols, Mariano Rajoy i José María Aznar, que han tancat files amb Feijóo i han reclamat unitat al voltant del seu lideratge. En el cas de Rajoy, a més, ha volgut reivindicar en dues ocasions la seva actuació contra el referèndum de l'1-O amb l'aplicació de l'article 155. "Ara l'independentisme sap que l'Estat té instruments per defensar-se", ha sostingut el dirigent gallec. I si ara "les coses estan més tranquil·les" no és "per no sé quin procés de diàleg", ha rebatut, sinó "perquè la gent pren nota quan els passa el que els passa".