El desembre de 2022, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP), va ser nomenada "alumna il·lustre" per la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), a on va estudiar la carrera de Periodisme. Ho va fer a proposta del Rectorat de la universitat enmig d'una àmplia polèmica, per alumnes, professors i crítics de tota mena que no veien mèrits en la presidenta madrilenya en el camp de la informació i la comunicació per a rebre la distinció. Entre protestes d'alumnes al campus, crítiques a les xarxes socials en considerar que era una proposta unilateral del rectorat sense consens ni votació en Junta i un ampli dispositiu de seguretat, Ayuso va ser guardonada el gener al costat de figures de la Facultat com la periodista Almudena Ariza, l'escriptor i abans periodista Arturo Pérez-Reverte i l'actor Antonio de la Torre. 

Arran d'això, una ciutadana va voler interessar-se pel currículum acadèmic d'Ayuso, per voler comprovar si tal distinció estava justificada, i va fer una petició d'accés a aquest que va ser denegada pel govern madrileny, en considerar que es tracta d'informació "que afecta dades personals" i que correspon a un període "anterior a les seves funcions com a presidenta de la Comunitat de Madrid". El cas va acabar al Consell de Transparència i Bon Govern, l'òrgan que s'encarrega de garantir l'accés transparent a la informació pública en l'administració espanyola, que va dictaminar a favor de la sol·licitant i va instar la Comunitat Madrilenya a sol·licitar a la UCM l'expedient acadèmic d'Ayuso i que la ciutadana pogués accedir-hi; a risc, a més, d'una sanció per incompliment de la legislació en matèria de transparència. Ara, tal com ha avançat aquest dijous eldiario.es, el govern d'Ayuso ha portat el cas als tribunals per a evitar donar aquesta informació: ha presentat un recurs davant la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i el cas ara està en mans dels jutges.

Homenatge envoltat de protestes

Uns 200 estudiants de la Complutense de Madrid es van manifestar el passat 24 de gener per l'homenatge del centre a Isabel Díaz Ayuso com a "alumna il·lustre", cosa que interpretaven com un gest unilateral del Rectorat per beneficiar la imatge de la líder madrilenya a només quatre mesos de les eleccions autonòmiques del 28-M o a canvi de favors. Ayuso, que considera que és “normal” que la universitat on ha estudiat la guardoni pel fet de ser presidenta de la Comunitat de Madrid, va arribar al centre amb un ampli desplegament de seguretat i, fins i tot, un helicòpter sobrevolant el campus. Els estudiants van cridar consignes com ‘Ayuso, d’il·lustre no en té res’, ‘Visca la vida de les sanitàries’, ‘Ni un euro més per a la privada’ i ‘Les il·lustres estan fora’. Els manifestants van protestar a la Facultat de Ciències de la Informació davant d’un important dispositiu de la policia espanyola, que ha establert diversos cordons per protegir Ayuso dels manifestants, i garantir que no accedissin a l’edifici. A més d'estudiants, també es van unir metges de la sanitat pública i els coneguts com a 'iaioflautes'.