És una guerra de trinxeres. Després que s'hagi revelat un presumpte espionatge del cercle de Pablo Casado contra l'entorn d'Isabel Díaz Ayuso, el conflicte dins de la formació conservadora per decidir el lideratge del partit s'ha reobert. Acusacions creuades, dimissions, retrets, atacs, exigències, lliçons... Sigui com sigui, els dirigents populars han aprofitat aquesta jornada de dijous per posicionar-se en l'enfrontament., amb les conseqüències futures que aquesta decisió pugui tenir. Escollir l'equip guanyador pot arribar a ser vital per les aspiracions dels diferents mandataris. Ayuso o Casado, Casado o Ayuso: quins són els diferents bàndols en la guerra oberta del PP?
Equip Ayuso
La presidenta madrilenya compta amb el seu propi hashtag, #YoConAyuso, al qual molts populars s'han adscrit per donar suport a la principal rival de Pablo Casado pel lideratge del PP. De fet, molts simpatitzants del partit s'han manifestat aquest dijous a Gènova per posicionar-se a favor d'Isabel Díaz Ayuso. Però si ens fixem només en dirigents, cal destacar que l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha sortit en la seva defensa. Aguirre ha indicat que Ayuso ha estat una persona "extraordinàriament lleial al partit en tot moment", motiu pel qual ha carregat contra la mà dreta de Casado, Teodoro García Egea. "Quan algú acusa d'alguna cosa, ha de presentar proves", ha retret Aguirre, fent referència a les sospites del secretari general del PP sobre la possible corrupció d'Ayuso. I així, li ha demanat la dimissió. Per la seva banda, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat que és "inaudit i imperdonable" que algú de l'executiva nacional del partit encarregués investigar la presidenta madrilenya. La persona responsable "haurà d'explicar per què i assumir responsabilitats".
També cal remarcar que qui va ser l'aposta de Casado a Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, s'ha sumat al bàndol d'Ayuso i ha carregat amb vehemència contra l'actual líder del PP. "El que hem vist i viscut aquest matí probablement és la crisi més gran i més absurda en la història recent del PP. Aquesta situació només té un responsable. Per això, em veig obligada a demanar la dimissió de Pablo Casado com a president del Partit Popular", ha expressat amb contundència l'exportaveu parlamentària. Finalment, és obvi com els consellers de la Comunitat de Madrid s'han alineat amb la seva presidenta: el conseller d'Educació, Universitat i Ciència, Enrique Osorio; el d'Economia i Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty; o la de Cultura, Marta Rivera, han tancat files amb Ayuso.
Equip Casado
Si Ayuso té les bases, Casado té els caps. La gran part de persones fortes del partit estan de part de l'actual líder. És obvi que el secretari general del PP, Teodoro García Egea, està de la seva part. També ho està l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i la regidora de l'ajuntament Andrea Levy, que ocupa el càrrec de membre del Comitè Nacional de Drets i Garanties. De fet, aquest òrgan és l'encarregat de dirigir l'expedient informatiu contra la presidenta. I la llista no s'acaba: la vicesecretària de Política Social, Ana Pastor (expresidenta del Congrés dels Diputats); el portaveu en el Senat, Javier Maroto; la portaveu en el Congrés, Cuca Gamarra; el vicesecretari de Comunicació, Pablo Montesinos... Aquells qui tenen més veu estan a la banda de Casado.
Per una banda, Pastor ha insistit en el fet que Casado treballa per "un partit fort i unit, amb responsabilitat, lleialtat i generositat". Per una altra, Maroto ha titllat l'actual líder del partit "d'exemple de polític compromès amb l'exemplaritat". Gamarra ha seguit la mateixa línia: "En el PP, la responsabilitat, la lleialtat i l'exemplaritat han de guiar sempre la conducta dins i fora del partit respecte dels nostres votants i afiliats". "Orgullós de formar part del teu equip, president", ha manifestat Montesinos. Finalment, Levy ha expressat el "gran orgull" que sent per formar part de l'equip de Casado, "que ha treballat sense descans pels populars i que serà el millor president per Espanya".
Neutrals
La majoria dels dirigents s'han postulat per una candidatura o per una altra, però hi ha qui té coses millors a fer. És el cas del president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha remarcat que ja té "suficient" amb el que té (formar govern després de les eleccions) per entrar ara a valorar l'afer. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha decidit abstreure's del "renou" d'aquesta polèmica. I l'expresident espanyol José María Aznar s'ha mantingut distanciat, però hauria fet unes dures declaracions sobre la qüestió: "La situació d'Ucraïna està una mica menys pitjor que la del PP, perquè en el PP hi ha armament nuclear".