La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i l’expresident del govern espanyol José María Aznar s’entenen. Hi ha química entre els que representen l’ala dura del Partit Popular. I encara fan més pinya si s’uneixen per lloar la hispanitat, que presenten com el “major fenomen de la història”. De fet, defensen que posar en valor la cultura hispana pot ajudar a desactivar “el separatisme i el nacionalisme”, que assenyalen com el “gran problema” domèstic que té Espanya en l’actualitat. En aquest sentit, la presidenta madrilenya, després de passejar-se pel Círculo Ecuestre de Barcelona, s’ha afanyat a defensar que la música de la cantant catalana Rosalía, majoritàriament en castellà, és més útil “per les aliances”, que no pas “els missatges polítics contraris”, fent referència a l’independentisme català: “Generacions de catalans veuen com Rosalía és reconeguda per tot el món, i ho és perquè fa que l’espanyol estigui de moda i s’escolti per tots els racons del planeta”, ha assenyalat Ayuso, que ha subratllat que “en el futur aquestes generacions joves es preguntaran per què els van enganyar tant, per què els van negar aquesta unió, per què els van tancar sota una política de la boina a la regió i, a més, buscaran culpables”.
En contraposició a Catalunya, Ayuso ha situat la seva comunitat com la gran bandera de la defensa de la hispanitat defensant que “el que està fent Madrid crea tendència”. Tot i haver-hi uns 600 milions d’hispanoparlants al món, la baronessa ha lamentat “el desconeixement per part dels espanyols del que hem estat” i ha apuntat que “la cultura de la cancel·lació d’allò espanyol” serveix a “tots els enemics d’Espanya, des dels independentistes catalans i bascos als governs populistes, per atacar-nos com a nació”. En un entorn liberal i molt connectat a l’Amèrica Llatina, Ayuso s’ha fet forta davant d’Aznar, que ha criticat “el separatisme” per fer “una acció contrària a la idea històrica d’Espanya. L’expresident comparteix amb Ayuso que Espanya “s’ha de treure de sobre aquest prejudici històric” que, al seu entendre, es contraresta explicant "amb gratitud el que han fet generacions anteriors i ensenyar el que és capaç de fer la cultura espanyola”.
Tot això ha passat durant el Primer diálogo atlántico, organitzat per l’Instituto de Estudios Atlántico, a Madrid. Una sala petita però plena i ben perfumada, i carregada de corbates i abrics. Un ambient propici i còmode perquè Aznar beneís, un altre cop, la figura d’Ayuso comparant-la, fins i tot, amb Margaret Tatcher. “Em sento identificat amb el que està fent. Les polítiques que es basen en la llibertat són fonamentals i la presidenta Ayuso ha demostrat una capacitat de lideratge impressionant”, ha lloat Aznar, que l’ha feta partícip del canvi que aspiren a la Moncloa apuntalant el suport al projecte d’Alberto Núñez Feijóo: “La seva feina i ajuda són indispensables perquè el canvi que desitgem a Espanya es produeixi i Feijóo sigui un bon president d’Espanya”, ha rematat. El gallec pot respirar tranquil un any després que el PP desterrés Pablo Casado en una guerra que els va obrir en canal.
Una altra declaració d’amor i una dosi de química hispànica que han aprofitat para donar per acabat el projecte de Pedro Sánchez, de qui creuen que “té els dies comptats” i que està “en fase terminal”. En aquest sentit, han criticat la postura del govern espanyol després que qualifiqués d’”antipatriota” el canvi de seu de Ferrovial d’Espanya als Països Baixos. Tots dos han coincidit que és una “mala notícia”, aposten per buscar mesures que evitin una altra marxa i asseguren que s’ha de recuperar la riquesa que s’ha perdut.