La Comunitat de Madrid prepara la posada en marxa del primer centre d'atenció integral especialitzat per a homes víctimes de la violència sexual a tota Espanya. Així ho ha anunciat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en el seu discurs en la primera sessió del Debat de l'Estat de la Regió. El centre, que comptarà amb professionals de psicologia, treball social i dret "per a la seva recuperació integral", obrirà les portes el 2025, amb una inversió anual de 700.000 euros. Segons ha explicat el govern madrileny, la iniciativa sorgeix després d'haver-se detectat que "molts homes han patit aquest tipus de violència, alguns durant la infància, motiu pel qual arrosseguen seqüeles, i altres al voltant del conegut com chemsex —el consum de drogues durant l'activitat sexual". 

Iniciatives de Madrid

Durant la seva intervenció, Ayuso ha destacat que la Comunitat de Madrid ha desenvolupat una extensa xarxa regional en aquesta matèria, recordant que el 2009 ja va obrir el Centre d'Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència Sexual, amb el qual la regió va ser pionera en aquest tipus d'assistència. A més, la regió també té des de 2023 un centre de crisi 24 hores, amb atenció especialitzada contínua a víctimes de violència sexual i se sumarà un altre més mitjançant una inversió de 2,7 milions d'euros. Entre les noves incorporacions previstes pel govern madrileny hi ha un centre que es focalitzarà en l'ajuda a dones que vulguin deixar la prostitució, en el qual se'ls oferirà atenció social, jurídica, psicològica i recursos i eines per a la seva incorporació al mercat laboral, així com un centre especialitzat per a víctimes de violència amb discapacitat intel·lectual.

Al Debat sobre l'estat de la Regió que s'ha celebrat aquest dijous des de les 12:00 hores, també s'ha anunciat que el complex situat a Fuenlabrada de La Cantueña, on el govern regional està construint un centre d'acolliment per a menors migrants no acompanyats, incorporarà també un "centre de referència" per a la integració i formació d'aquests joves. Així, les seves instal·lacions, a més d'albergar l'espai de primer acolliment per a menors nouvinguts, comptaran amb aules i zones per desenvolupar diferents activitats. Així, els professionals d'aquest recurs públic treballaran en rutes formatives i d'inserció sociolaboral per a aquells que finalment romanguin a la regió o que ja estiguin vivint en centres de protecció de la xarxa pública, complementant l'aprenentatge que ja reben. Per a això, la Conselleria de Família, Joventut i Assumptes Socials treballarà amb l'Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (IMIDRA) tant en La Cantueña com en instal·lacions pròpies d'aquest organisme. El nou centre estarà orientat als menors per ensenyar-los espanyol, com funcionen les normes i la legislació a Espanya o com buscar una ocupació, segons ha detallat Ayuso. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!