Isabel Díaz Ayuso no aclareix si assistirà a la reunió amb Pedro Sánchez en la sèrie de trobades bilaterals que està organitzant la Moncloa amb els líders autonòmics. De moment, la presidenta madrilenya espera veure i estudiar l’ordre del dia de la reunió: “Ja veurem”, ha afirmat durant el Foro ABC. La líder madrilenya ha recordat que s’ha reunit dues vegades amb el president espanyol (el setembre del 2020 a la Puerta del Sol i el juliol del 2021 al Palau de la Moncloa) i ha assenyalat que, en els dos casos, “hi va haver tres reunions entre gabinets per veure l’ordre del dia”. De cara a la futura cita, Ayuso ha mostrat les seves precaucions: “Que vegi jo de què va i ja veurem”. I ha deixat clar que no pensa “parlar del que és de tots”, en al·lusió al finançament. Aquest va ser l’acord que van rubricar fa deu dies els barons del PP, renunciant “expressament” a negociar amb Sánchez una “bilateralitat tramposa”, tot i que posteriorment han aparegut les primeres esquerdes. “Demanem mesures singulars i excepcionals per ser a la mitjana de tots”, va afirmar dies després el president del País Valencià, Carlos Mazón. “Parlaré amb Pedro Sánchez, amb criteri i rigor, sobre el problema que tenim a les comunitats amb el finançament i en particular a Andalusia”, va proclamar el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla.

 

Durant la seva intervenció, Isabel Díaz Ayuso ha mantingut la seva ofensiva dialèctica contra el president del govern espanyol, acusant-lo de voler “crear un estat paralegal amb la caixa comuna de tots els espanyols” i de voler “colar una república a la força visibilitzant uns estats que no hi ha”. “S’està desballestant pel camí la unitat d’Espanya sencera i que ens acostumem a la bilateralitat i que cada regió és un estat”, ha afegit. Això sí, ha reconegut que cada comunitat autònoma “té les seves peculiaritats”, ja que “la vida és diferent a les ciutats que als pobles o entre regions”, que tenen “necessitats pròpies”. Ara, amb la ronda de reunions bilaterals amb els presidents autonòmics, Ayuso creu que Sánchez vol “dividir a les comunitats autònomes”, “normalitzar el concert català” i fer “desaparèixer” els governs autonòmics del PP perquè “es dissipi” el seu poder.

I què havia dit fins ara Ayuso sobre reunir-se amb Sánchez? Encara que avui, preguntada sobre si la resta de barons populars han d’acudir a la Moncloa, ha respost que ella no és “qui per dir” què s’ha de fer, fa dues setmanes va fer una clara crida als seus companys perquè no s’asseguessin amb Sánchez. Ara bé, posteriorment, després de la reunió amb Alberto Núñez Feijóo i la resta de líders autonòmics, es va autoesmenar i es va obrir a reunir-se amb el president espanyol: “Tenim un problema d’inseguretat que està creixent, una destrossa absoluta de les Cercanías i un descontrol migratori, i clar que voldria que això fos atès a la Moncloa”. Això sí, va fer una advertència: “No caurem a la trampa de Sánchez i parlar per parts sobre el que és de tots”.

“Les agressions sexuals als homes són un problema ocult i estigmatitzat”

Més temes. A preguntes dels periodistes, Isabel Díaz Ayuso ha defensat la creació del primer centre d’atenció integral per a homes víctimes de violència sexual, una mesura que va anunciar durant el seu discurs a la primera sessió del Debat de l’Estat de la Regió: comptarà amb professionals de psicologia, treball social i dret, obrirà les portes el 2025 i tindrà una inversió anual de 700.000 euros. El govern madrileny va argumentar que s’ha detectat que “molts homes han patit aquest tipus de violència, alguns durant la infantesa, motiu pel qual arrosseguen seqüeles, i altres entorn del chemsex, el consum de drogues durant l’activitat sexual”. Ara Ayuso afirma que les agressions sexuals a homes “van pujant perquè ningú parla sobre això”, cosa que, a parer seu, ha provocat que “es converteixi en un problema de salut pública”. “Està ocult i estigmatitzat, però existeix”, ha afegit.

“Dono suport absolutament a la decisió que ha pres el Reial Madrid”

Finalment, Isabel Díaz Ayuso també s’ha pronunciat sobre la decisió del Reial Madrid de suspendre els concerts programats al Bernabéu fins al març del 2025. La maniobra del club, que va arribar després de mesos de queixes dels veïns de la zona, afecta els concerts, entre altres, d’Aitana, Lola Índigo i Dellafuente. “Dono suport absolutament a la decisió que ha pres el Reial Madrid amb una actitud responsable”, ha afirmat la presidenta madrilenya, que també ha posat en relleu “el que el Reial Madrid fa per Madrid i per Espanya”. “Espero que les reformes necessàries es facin com més aviat millor, el Reial Madrid és un dels nostres millors ambaixadors i un actor importantíssim per a nosaltres, ja que a qualsevol racó del món coneixen aquest equip de futbol”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!