Entre les noves mesures aprovades per l'estalvi energètic del govern de Pedro Sánchez, n'hi ha una que ha cridat especialment l'atenció en les últimes hores: el límit a 27 graus de l'aire condicionat a l'estiu i de la calefacció a 19 a l'hivern. De moment, ja hi ha hagut qui ha anunciat que la nova normativa, que forma part d'un paquet de noves mesures aprovades pel Consell de Ministres en un dels estius més calorosos que es recorden, no s'aplicarà en l'autonomia on governa. Es tracta d'Isabel Díaz Ayuso, qui, via Twitter, ha llançat un missatge contra el govern de Sánchez davant d'aquesta novetat: "Madrid no s'apaga".
Por parte de la Comunidad de Madrid no se aplicará. Madrid no se apaga.
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) August 1, 2022
Esto genera inseguridad y espanta el turismo y el consumo.
Provoca oscuridad, pobreza, tristeza, mientras el Gobierno tapa la pregunta: ¿qué ahorro se va a aplicar a sí mismo? https://t.co/3nDyfnwsxb
La madrilenya va publicar la piulada minuts després que es fes oficial l'aprovació de la mesura, advertint des d'un primer moment que en el seu territori no s'aplicarà. Segons el parer de la popular, aquesta iniciativa "genera inseguretat i espanta el turisme i el consum", motiu pel qual ja ha descartat que entri en funcionament al seu territori, on sembla que no hi haurà límit per als aires condicionats. Anant més enllà, Díaz Ayuso assegura que també provoca "obscuritat, tristesa i pobresa", mentre assenyala als promotors de la mesura, l'Executiu, ja que creu que el nou topall és una cortina de fum que tapa la pregunta real que es fan els habitants de l'Estat: "Quin estalvi s'aplicarà el govern espanyol a si mateix?".
El govern espanyol demana col·laboració
Dilluns a la tarda, canviant l'horari habitual per esperar Pedro Sánchez que es trobava de visita institucional als Balcans, el Consell de Ministres ha aprovat aquesta mesura, que forma part d'un paquet per a l'eficiència i l'estalvi energètic. L'objectiu és reduir un 7% el consum de gas natural a Espanya per poder complir els acords signats amb Brussel·les. Així, aquest límit a l'aire condicionat, però també a la calefacció durant l'hivern, estarà vigent fins a l'1 de novembre de 2023, 15 mesos. Tot i que es tracta de la iniciativa més vistosa, no és l'única que forma part del conjunt, ja que també s'hauran d'apagar els llums dels aparadors de les botigues a partir de les 22 h, així com la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en funcionament.
En la roda posterior per explicar les novetats, la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, demanava "ajuda a tots els sectors", tot recordant que "un grau menys en el termòstat ens permet estalviar un 7% del total del consum personal". De moment, però, ja s'ha trobat amb la negativa d'Isabel Díaz Ayuso.