Nou enfrontament entre Isabel Díaz Ayuso i el govern espanyol al voltant del coronavirus. Aquest cop no ha estat per les restriccions més aviat laxes de la Comunitat de Madrid, sinó per les vacunes. La presidenta de la Comunitat ha proposat que les empreses puguin comprar dosis per als seus treballadors, i així poder agilitzar el procés d'immunització. I el Ministeri de Sanitat li ha esmenat la plana, recordant que no es fa al marge de la sanitat pública, que està capacitada per a una vacunació massiva de la població. Pedro Sánchez manté la promesa d'un 70% de la població adulta vacunada abans d'acabar el mes d'agost.
En una compareixença pública aquest divendres al migdia, la presidenta de la Comunitat de Madrid no ha vist malament que les empreses puguin fer-se amb les seves pròpies vacunes "sense perjudici" de la sanitat pública. Ha anat més enllà, assegurant que, en l'actual context, "tots els països i empreses acabaran comprant pel seu compte perquè és l'única manera de començar a tirar endavant". Tan sols una hora abans, fins i tot havia defensat en una entrevista a Telecinco que les empreses poguessin comprar-ne "al marge" del sistema nacional de salut. Aquesta expressió, però, l'ha matisat a posteriori.
Des del Ministeri de Sanitat, en un comunitat, esmenen la plana a Ayuso, afirmant que "en cap cas s'ha considerat aquesta possibilitat" i destaquen "les capacitats del sector públic per a executar, a través del Sistema Nacional de Salut i de les comunitats autònomes, el pla de vacunació en marxa". En aquest sentit, reiteren un cop més que el pla permetrà "arribar a l'objectiu del 70% de la població vacunada, 33 milions d'espanyols, al mes d'agost". I afegeixen al respecte que la sanitat pública "està suficientment preparada per abordar una campanya de vacunació massiva". Posen l'exemple de l'última campanya de la grip, amb l'administració de 14 milions de dosis en tres mesos.
Per altra banda, el govern espanyol es remet a l'acord dels Estats membres de la Unió Europea per a l'adquisició de vacunes. "Segons aquest acord, els Estats acorden no iniciar els seus propis procediments de compra amb aquelles vacunes objecte de negociació per l'Estratègia Europea", subratlla el document del Ministeri. Aquest recordatori arriba després que es fes públic que les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid havien mantingut contactes amb els responsables de la vacuna russa Sputnik, que encara no ha rebut la validació de l'Agència Europea del Medicament. I també arriba, clar, a les portes de la campanya electoral del 4 de maig a Madrid.