Isabel Díaz Ayuso segueix donant tombs amb la gestió del coronavirus. La reacció irada a la imposició per part del govern espanyol a confinar Madrid i nou municipis més de la Comunitat, amb l’anunci de recórrer davant l’Audiència Nacional ha perdut força. Els serveis jurídics de la Comunitat no han demanat finalment mesures cautelaríssimes per intentar retardar l’entrada en vigor de les restriccions per frenar els contagis. D’aquesta manera, l’ordre serà vigent a partir aquesta nit si no ho paraliza l’Audiencia Nacional.

El govern de Díaz Ayuso ha presentat aquest migdia davant l’Audiència Nacional el recurs contra les mesures imposades per l’executiu espanyol. Al·lega a l'escrit que hi pot haver una invasió de competències. També argumenta que les restriccions afecten drets fonamentals, per la qual cosa demana que s'adoptin amb mesura i proporcionalitat. Així, demana la suspensió cautelar de les mesures mentre els tribunals decideixen sobre els fons de l'assumpte.

Un altres arguments plantejats pels serveis jurídics en el recurs per abonar la invasió de competències és la manca de consens en l'aprovació de les restriccions.

Impacte econòmic

L'adopció de les mesures, segons explica el recurs, "suposa un impacte econòmic negatiu en l'àmbit de la Comunitat de Madrid". Per provar-ho, aporten un Informe de la Conselleria d'Hisenda i Funció Pública segons el qual "l'impacte d'aquestes noves mesures restrictives per al 71% de la població de la Comunitat de Madrid, farà que es perdin de mitjana 750 milions d'euros per cada setmana de retard en la reactivació econòmica, que comporta la destrucció mitjana setmanal de 18.000 ocupacions.

Les mesures afecten Madrid i els municipis d’Alcalá de Henares, Alcobendas, Alcorcón, Fuenlabrada, Getafe, Leganés, Torrejón de Ardoz, Móstoles i Parla.

Cues en un centre de salut de Madrid per fer les proves de PCR / EFE

Les mesures

Les mesures que vol frenar Díaz Ayuso són les següents:

  • No es permetrà l'entrada i sortida de persones dels municipis confinats tret que el desplaçament estigui justificat per qüestions laborals, assistència a persones grans, dependents o menors, renovacions de permisos i documentació oficial, desplaçaments a entitats financeres que no es puguin ajornar, realització d'exàmens que no es poden endarrerir o per causa de força major.
  • La circulació de persones residents dins dels municipis serà possible sempre que es respectin les mesures de protecció individual i col·lectiva. Això sí, les reunions de persones estaran reduïdes a un màxim de sis persones.
  • Als espais de culte l'aforament màxim serà d'un terç de la capacitat i sempre respectant la distància interpersonal d'1,5 metres.
  • Els funerals es podran celebrar amb un aforament màxim de 15 persones, si són a l'aire lliure, o 10 persones, si se celebren en un espai tancat. 
  • Els locals comercials hauran de reduir la seva capacitat al 50% i no podran tancar més tard de les 22 h.
  • Els bars i restaurants poden obrir amb un 50% de l'aforament, no poden servir a la barra, les taules s'han de situar a 1,5 metres de distància entre elles i l'ocupació màxima per taula ha de ser de sis persones. A més a més, aquests locals no poden acceptar clients a partir de les 22 h i a les 23 h han de tancar.
  • Les acadèmies, autoescoles i centres d'ensenyament no reglat podran operar amb un aforament màxim del 50%.
  • A les instal·lacions esportives l'aforament també ha de ser del 50% en espais interiors, però pot ser del 60% si és a l'aire lliure.