El Jutjat d'Instrucció número 9 de Madrid ha arxivat un cas en el qual s'investigava la mort de tres usuaris d'una residència de persones grans de Pont de Vallecas en el pitjor moment de la covid en el marc d'una querella interposada contra la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso i dos dels seus exconsellers per un delicte d'homicidi imprudent. Així consta en una interlocutòria, a la qual ha tingut accés Europa Press, en el qual s'acorda també el sobreseïment provisional de les actuacions obertes respecte a la directora de la citada residència i la gestora del centre de majors.
La querella es va interposar contra Díaz Ayuso, els llavors consellers Enrique López i Enrique Ruiz Escudero, la directora la Residència Domus VI Albufera, i la mercantil Geriavi, S.A.O., gestora de la referida Residència, pels delictes d'homicidi imprudent, lesions imprudents, omissió del deure de socors i prevaricació. El desembre de 2021, el jutge va admetre a tràmit la querella només pel que fa a la directora del centre i la mercantil Geriavi, per tres delictes d'homicidi per imprudència.
El jutge esgrimeix en la resolució que els informes de la forense estableix clarament que, d'haver-se derivat a les pacients a un hospital i haver-se confirmat la COVID-19 amb anterioritat, no s'hagués evitat les defuncions. "No pot acollir-se com a cert el requisit de l'evitabilitat del resultat, imprescindible per a poder apreciar el tipus penal de l'homicidi imprudent que se li atribueix a la querellada", recalca el jutge.
Amb l'arxivament d'aquest causa, són ja 23 els procediments tancats per la defunció d'ancians per covid en residències públiques de la Comunitat de Madrid, en no acreditar-se la comissió de delicte pel que fa als protocols de derivació de pacients a hospitals en la primera ona de la pandèmia.
La Comissió per la Veritat: "S'haurien pogut salvat 4.000 vides"
Tot i que no hagi prosperat cap denúncia, la Comissió Ciutadana per la Veritat en les Residències de Madrid va concloure que al març i abril de 2020 es va produir un excés de mortalitat en les residències de la regió, el doble que en altres zones de l'Estat, i va estimar que si no s'haguessin aplicat criteris "discriminatoris", els anomenats "protocols de la vergonya", es podrien haver salvat 4.000 vides. Aquesta Comissió es va constituir l'abril de 2023 a instàncies de familiars i afectats, al·leguen, davant la "falta d'interès i voluntat" de les autoritats polítiques i judicials per a esbrinar i informar sobre què va succeir amb les persones grans confinades en les residències madrilenyes a l'inici de la pandèmia.