La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha situat al capdavant de l'Oficina de l'Espanyol, un nou departament que dependrà de la Conselleria de Cultura, Turisme i Esports, a l'exportaveu de Ciutadans a València, Toni Cantó.
El Consell de Govern de la Comunitat de Madrid presidit per la dirigent madrilenya ha aprovat aquest dimecres la seva nova estructura, segons han informat fonts de l'Executiu madrileny.
Madrid, la capital de l'espanyol
"La llengua espanyola és un actiu cultural, social i econòmic que compartim amb gairebé 600 milions de persones a tot el món i que té un potencial extraordinari que la Comunitat de Madrid explotarà. L'objectiu és fer de Madrid la capital de l'espanyol a Europa. Aconseguir-ho tindria grans beneficis no només en l'àmbit cultural i acadèmic, també en el turístic, econòmic i empresarial", han destacat aquestes mateixes fonts.
Entre les finalitats de l'Oficina de l'Espanyol hi ha "la promoció de la Comunitat de Madrid com a capital europea de l'espanyol, interlocució amb institucions per impulsar les oportunitats econòmiques de l'espanyol i la col·laboració activa amb entitats dins de l'àmbit de la Comunitat de Madrid que treballen per l'impuls de l'espanyol".
També es buscaran sinergies amb entitats culturals internacionals per realitzar accions de posada en valor de l'espanyol, i es gestionaran informes i trobades que fomentin el debat entorn de la potencialitat de l'espanyol, ubicant a la Comunitat de Madrid la trobada d'experts i líders d'opinió.
La relació entre Ayuso i Cantó
Cantó va abandonar a meitat de març Ciutadans, al Comitè Executiu del partit convocat amb urgència després de la fallida moció de censura presentada a Múrcia i la convocatòria d'eleccions a Madrid.
A la seva sortida, en declaracions als mitjans, l'exdirigent unionista va criticar durament les decisions adoptades, va apostar perquè la seva formació i el PP es presentessin junts a les eleccions madrilenyes i va arremetre contra l'exvicepresident regional, Ignacio Aguado, a qui considerava un dels responsables de la ruptura de l'Executiu.
Dies després Cantó ja va començar a fer campanya activa per la presidenta madrilenya. Va assegurar en nombroses entrevistes televisives que l'admirava des de feia temps i que eren qui millor defensava els interessos dels treballadors.
Ayuso i l'exportaveu de Ciutadans a València, que ja es coneixien, d'abans i havien arribat a menjar junts amb la consellera de Cultura, Marta Rivera de la Cruz, es van reunir a la Porta del Sol a meitat de març per tractar la seva possible inclusió en la llista electoral.
Aquell mateix dia des de la Direcció Nacional del PP es comunicava als mitjans que seria inclòs, la qual cosa no va sentar bé a la presidenta autonòmica. Ayuso va reconèixer públicament que des de 'Gènova' li havien imposat "els temps" a l'hora d'anunciar aquest nou fitxatge i va indicar que ella "ho hagués fet d'una altra manera".
La candidatura de Cantó no va arribar a materialitzar-se perquè va ser tombada pel Tribunal Constitucional i és que després de les denúncies de l'oposició es va saber que no estava empadronat a la Comunitat de Madrid en el moment del tancament del cens, requisit indispensable que estableix la llei electoral de la regió.
Malgrat això, l'exdiputat de Ciutadans es va posar a treballar per a la candidatura de la mà del PP i va anar a nombrosos actes de la campanya electoral, on es podia veure la bona sintonia que tenien ambdós. "Passi el que passi sempre seràs un dels nostres", va arribar a traslladar-li Ayuso.