Les comunitats autònomes presidides pel PP presentaran recursos d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia al procés que s'aprovarà aquest dijous al Congrés dels Diputats, segons ha anunciat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. En una entrevista aquest matí a esRadio, Ayuso ha explicat que fa temps que treballen en el recurs contra la mesura de gràcia, que ha reiterat a valorar com un atemptat per "trencar" l'estat de dret, alhora que justifica les mesures legals en contra, "per la igualtat de tots els espanyols" i la "seguretat jurídica". En aquest sentit, ha assegurat que "sota la iniciativa de [el president del PP, Alberto Núñez] Feijóo", els presidents autonòmics del PP plantaran "batalla" i presentaran sengles recursos davant del Tribunal Constitucional (TC). Un anunci que correspondria al president popular i que Ayuso ha avançat per lliure en una mostra més d'indisciplina de partit. Després d'Ayuso, i una vegada aprovada la norma, s'han succeït la resta de declaracions dels presidents autonòmics populars.

"No podem permetre que es creï un estat de privilegis per a uns dirigents ni tampoc que hi hagi comunitats autònomes i dirigents que no siguin sotmesos a la llei per molts motius i pel mal que fa a Espanya sencera", ha argumentat la presidenta popular a Madrid, que ha reiterat que aquest "és un dia nefast per a la democràcia espanyola donat que s'aprova la llei més corrupta en dècades". "No coneixem cosa igual, una llei per la qual pretenen oblidar tot el que va succeir a Catalunya, la crema de carrers, l'agressió a Forces i Cossos de Seguretat, inclosos els Mossos d'Esquadra, el paper dels jutges, del rei, l'expulsió d'empreses, la ruptura de la convivència i tot perquè de manera totalitària pretenien imposar una república il·legal", ha insistit la presidenta madrilenya.

La dirigent madrilenya ha avançat aquest recurs, que també presentaran la resta d'autonomies governades pel PP, enfront de la pretensió, diu, que "l'amnistia passi" i les negociacions a Catalunya passin "d'amagatons". "Ens prenen per idiotes, pretenen fer creure que això és per a la convivència quan tenim testimonis d'aquestes últimes hores, tant de representants d'Esquerra com de Junts, assegurant que van a més ara, que pretenen seguir amb el referèndum, seguir amb tota la il·legalitat que suposa unes consultes que no són només per a Catalunya", ha subratllat.

Andalusia, Aragó, País Valencià, Balears, Múrcia i Castella i Lleó, se sumen

Després de l'aprovació de l'amnistia al Congrés, i una vegada ha comparegut Feijóo, han sortit la resta de presidents autonòmics del PP a denunciar la norma i han expressat d'igual forma la seva voluntat de presentar recursos d'inconstitucionalitat. Ho ha fet el president andalús, Juanma Moreno, que ha justificat que és per "aturar aquest desafiament secessionista" i "aquest trencament del principi d'igualtat i solidaritat entre espanyols". Moreno ha qualificat de "bogeria" l'amnistia i ha promès "contundència". Per la seva part, el president de l'Aragó, Jorge Azcón, ha afirmat que l'amnistia és "una de les pàgines negres de la nostra història" i que "suposa un cop terrible al nostre sistema democràtic, perquè és injusta, immoral i inconstitucional". "Sánchez ha dinamitat els fonaments bàsics de l'Estat i el principi d'igualtat amb l'únic objectiu de mantenir-se al poder", ha valorat Azcón, que ha promès fer tot el que estigui al seu abast per aturar l'amnistia.

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha acusat Pedro Sánchez d'haver protagonitzat "l'atac més gran a l'estat de dret" per a "atrinxerar-se al poder" i ha reiterat que ha "trencat" la igualtat entre espanyols "per set vots". D'igual forma, el president castellanolleonès ha promès participar en l'ofensiva per la via judicial contra l'amnistia. Com també ho ha fet el president valencià, Carlos Mazón, que ha assegurat que la Generalitat Valenciana ja té preparat el recurs d'inconstitucionalitat contra la norma, que qualifica d'"atemptat contra la Constitució i a la igualtat". El president murcià, Fernando López Miras, també s'ha sumat al recurs en aquest "dia negre per a Espanya". I la presidenta de les Illes Balears, Marga Prohens, ha denunciat l'"atac" contra la separació de poders per "conveniència i supervivència d'un sol home". La presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, també s'ha sumat.

El Congrés aprova l'amnistia

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament la llei d'amnistia i quedarà en mans dels jutges, que seran els encarregats d'aplicar-la una vegada que la llei sigui publicada en el BOE i entri en vigor. Sis mesos després de ser registrada en la cambra baixa pel PSOE en solitari, però amb el suport manifest de tots els socis de govern i parlamentaris, la llei que preveu amnistiar a prop de 370 encausats pel procés ha vist llum amb el suport de 178 vots a favor enfront de 172 en contra. Una norma que l'Executiu aprova "en favor de la normalització de la convivència a Catalunya" —mentre que l'independentisme i l'esquerra la defensa com a la fi a la repressió i judicial i política— i que va ser pactada amb l'independentisme català a canvi dels seus suports a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!