La Comunitat de Madrid, que encapçala la presidenta Isabel Díaz Ayuso, ha rebut el 'premi especial a la gestió sanitària' de la XIII edició dels guardons 'ATuSalud', que entrega el diari dretà La Razón. En rebre la distinció, Ayuso ha assegurat que ho recull el nom de tots els madrilenys i ha aprofitat per defensar la col·laboració de la sanitat pública amb la privada al·legant que "funciona" a Madrid i que no s'ha de tocar: "S'està perseguint de forma injusta". També ha assegurat que Madrid té la millor sanitat d'Espanya i "una de les millors del món". Les xarxes, és clar, han esclatat i deixat anar multitud de crítiques i bromes, recordant els popularment anomenats "protocols de la vergonya" de la gestió madrilenya de la pandèmia de la covid a les residències i la mort evitable de 7.291 interns que no van ser derivats a centres hospitalaris.

"Què catxondos", "L'acudit s'explica sol"; "[Premi] a la gestió funerària?", "És com donar-li el premi a xarcuter de l'any a Daniel Sancho", "7.291 ancians estan al cel cagant-se en la teva fruta mare", una fotografia de Diego Maradona amb una samarreta de 'No a les drogues', "Obscenitat i cinisme dignes d'una distopia", "En la mateixa gal·la Netanyahu ha rebut el premi a la concòrdia, Bukele pels drets humans i Hannibal Lecter d'acabar amb la fam al món", "Això és com el GTA, et donen premis per matar ancians", entre d'altres moltes bromes àcides i crítiques.

"Tot just després ha pujat José Bretón a recollir el guardó a la Paternitat Responsable", "Ara com ara, 1.003.721 madrilenys esperen a ser atesos per l'especialista", "I el següent premiat qui és? El doctor Menguele?", "Espanya és un acudit molt dolent que no s'acaba mai", "Això queda a l'altura del Nobel de la Pau a Obama", "El truc està a fer coses tan desbaratades que et portin al 'només queda riure', però és un tema prou seriós com riuen a la teva cara, et tracten de babau i falten al respecte a les famílies afectades", han deixat anar els usuaris de les xarxes.

Els "protocols de la vergonya"

La Comissió Ciutadana per la Veritat en les Residències de Madrid va concloure el març passat que al març i abril de 2020, durant la pandèmia de la covid, es va produir un excés de mortalitat en les residències de la regió, el doble que en altres zones de l'Estat, i ha estimat que si no s'haguessin aplicat criteris "discriminatoris" es podrien haver salvat 4.000 vides. Aquesta Comissió es va constituir l'abril de 2023 a instàncies de familiars i afectats, al·leguen, davant la "falta d'interès i voluntat" de les autoritats polítiques i judicials per a esbrinar i informar sobre què va succeir amb les persones grans confinades en les residències madrilenyes a l'inici de la pandèmia.

Els membres de la Comissió, presidida pel jurista i magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín, van assenyalar que el Govern de la Comunitat de Madrid, dirigit llavors i encara avui per la presidenta Isabel Díaz Ayuso, va restringir dràsticament les derivacions de pacients des de les residències als hospitals, utilitzant "criteris discriminatoris" per lloc de residència, discapacitat física o deterioració cognitiva, així com per mancar d'assegurança privada. Ayuso, per la seva part, ha defensat reiteradament la seva gestió assegurant que, donada la complicada situació sanitària durant la pandèmia i l'estat fràgil d'aquests pacients, moririen d'igual forma fossin o no derivats a hospitals.

La recerca es va fer a partir de les dades oficials de la Comunitat de Madrid, així com d'informes elaborats per organitzacions públiques i de la societat civil, articles acadèmics, declaracions dels compareixents en la comissió de recerca de l'Assemblea, resolucions judicials, articles periodístics i testimoniatges de familiars. També compta amb informació procedent de supervivents de les residències de majors, treballadores d'aquests centres, autoritats, periodistes, professionals sanitaris i membres d'entitats socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!