El president del govern de l'Aragó, Jorge Azcón, ha assegurat que defensarà els aragonesos de "les ingerències dels independentistes" i de la seva "absurda teoria neocolonialista dels països catalans". A través d'un missatge al seu compte de X, Azcón ha remarcat que "les nostres comarques orientals són Aragó, no Catalunya". El cap de l'executiu aragonès s'ha mostrat així de contundent després que el Front Nacional de Catalunya (FNC) hagi avançat que presentarà una moció en els plens municipals de Manresa i la Masó per a declarar a Azcón 'persona non grata' en aquests municipis i en tota Catalunya.
El partit ha expressat que aquestes propostes responen a la intenció del govern d'Aragó de retirar la consideració de llengües pròpies al català i a l'aragonès. A més, han criticat que Azcón tingui la "clara voluntat de fer desaparèixer la llengua, la identitat i la cultura catalana en aquest territori que ara pertany a la seva administració". Per aquesta raó, insten el Govern de la Generalitat a portar aquesta qüestió a tribunals internacionals.
Catalanofòbia a l'Aragó
Jorge Azcón va ser investit president amb el suport de Vox i amb la promesa de formar un govern anticatalanista. Així doncs, la vicepresidència del govern d'Aragó recau en mans del líder de Vox Teruel, Alejandro Nolasco, que aquest divendres va afirmar en un acte del partit a Ourense que "ha fet falta que arribés Vox per a dir que a Aragó no es parla català". En aquest sentit, va assegurar que en uns dies serà una realitat que el contrast legal que té el català a la comunitat autònoma "s'esborrarà i posarem un fre a l'expansió pancatalanista a Aragó".
Davant d'aquesta croada contra el català a l'Aragó diverses entitats en defensa de les llengües que es parlen a l'Aragó, com el català o l'aragonès, han iniciat una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org després que el govern aragonès anunciés la intenció de promoure una modificació legal que suposaria l'eliminació d'aquestes llengües i els seus noms amb l'objectiu d'evitar que s'ensenyin a les escoles, es promoguin o es difonguin.